Međunarodni kurs u oblasti zaštite od jonizujućeg zračenja

Petak, 29.10.2021 | Obuka
U Centru atomsko-biološko-hemijske odbrane u Kruševcu ove nedelje je realizovan kurs „Detekcija, dozimetrija i zaštita od jonizujućeg zračenja“, koji su osim pripadnika Vojske Srbije pohađali i pripadnici oružanih snaga iz osam zemalja.

Tokom petodnevne obuke, polaznici iz Bosne i Hercegovine, Grčke, Italije, Kipra, Mađarske, Severne Makedonije, Srbije, Crne Gore i Španije, osposobljavali su se za rad u uslovima izloženosti jonizujućim zračenjima. 

Oni su, u kabinetima i na praktičnim vežbama, uvežbavali korišćenje sredstava za detekciju i dozimetriju, tehnike merenja i identifikacije izvora jonizujućih zračenja, procenu efekata zračenja na biološke sisteme i primenu osnovnih mera zaštite.

Obuku na ovom međunarodnom kursu realizovali su sertifikovani instruktori iz Centra ABHO i gostujući predavači iz Instituta za nuklearne nauke „Vinča“, Akademije strukovnih studija „Šumadija“ i Direktorata za radijacionu i nuklearnu sigurnost i bezbednost Srbije.

Realizacija ovog i sličnih međunarodnih kurseva u Centru atomsko-biološko-hemijske odbrane doprinosi razmeni iskustava, daljem unapređenju kapaciteta za obuku Vojske Srbije, kao i jačanju vojne saradnje i ukupnih bilateralnih odnosa sa partnerskim državama.

Povezane vesti