Obuka na raketnim sistemima „kub“ u 250. raketnoj brigadi

Utorak, 17.5.2022 | Obuka
U divizionima 250. raketne brigade za protivvazduhoplovna dejstva naoružanim raketnim sistemima „kub“ realizuje se obuka profesionalnog sastava na ovom sistemu za uništavanje ciljeva koji lete na malim i srednjim visinama. 

U skladu sa namenom, obuka se realizuje za rukovanje i osnovno tehničko održavanje, a prema planu i programu obuke težište u ovom periodu je na uvežbavanju taktičkih radnji.

Obuka za rukovanje sistemom protivvazduhoplovne odbrane „kub“ sastoji se od niza radnji koje obavljaju poslužioci, kao što su posedanje položaja, prevođenja samohodne raketne baterije u pripravnost za dejstvo, otkrivanje i praćenja ciljeva u vazdušnom prostoru i priprema za izvršenje gađanja. Kako bi ocena gađanja bila maksimalna i dodeljeni zadatak u potpunosti realizovan, neophodno je konstantno uvežbavanje raketnih jedinica u skladu sa definisanim standardima i normama.

U raketnim jedinicama bitan faktor predstavlja i obuka za održavanje raketnog sistema. Ona obuhvata podešavanja radarske stanice za osmatranje i navođenje i samohodnih lansirnih oruđa, kao i održavanje raketa, koje se realizuje na tehnološkoj traci u raketno-tehničkoj bateriji.

Realizacijom ove obuke i neprekidnim usavršavanjem pojedinaca i posluga održava se i unapređuje visok nivo obučenosti i borbene gotovosti 250. raketne brigade za angažovanje u stalno zadejstvovanim snagama za kontrolu i zaštitu vazdušnog prostora Republike Srbije i izvođenje defanzivne operacije protivvazduhoplovne odbrane.

Povezane vesti