Nove sposobnosti u vođenju protivoklopne borbe

Sreda, 21.9.2022 | Obuka
Pripadnici jedinica Četvrte brigade kopnene vojske opremljenih protivoklopnim raketnim sistemima „kornet“ realizuju intenzivnu obuku za borbenu upotrebu ovog sredstva.

Cilj obuke je dodatno podizanje nivoa osposobljenosti za izvođenje protivoklopnih dejstava uz maksimalno iskorišćenje mogućnosti ovog savremenog sistema, čijim su uvođenjem u naoružanje Vojske Srbije unapređene sposobnosti za vođenje protivoklopne borbe.

Programom obučavanja, koje se realizuje u bazi „Jug“, obuhvaćeni su svi sadržaji koji se odnose na taktiku upotrebe i održavanje „korneta“, a akcenat u ovom periodu je na uvežbavanju borbenih posluga za otkrivanje i praćenje ciljeva i pripremu za dejstvo. U nastavku, pripadnike jedinice očekuju bojeva gađanja, kada će u praksi demonstrirati dostignute sposobnosti, znanja i veštine za efikasnu upotrebu sredstva u dnevnim i noćnim uslovima.

Protivoklopni raketni komplet „kornet“ se ubraja u najbolje i najsavremenije sisteme namenjene za borbu protiv tenkova i drugih oklopljenih vozila, a može se koristiti i za uništavanje helikoptera i utvrđenih objekata. Poseduje optički i termovizijski nišan koji omogućavaju otkrivanje i praćenje ciljeva u noćnim i uslovima slabe vidljivosti, a po ciljevima dejstvuje protivoklopnim i termobaričnim vođenim raketama.

Povezane vesti