Učešće na taktičkoj vežbi specijalnih snaga u Grčkoj

Sreda, 1.12.2021 | Obuka
Pripadnici 72. brigade za specijalne operacije učestvuju na trilateralnoj taktičkoj vežbi „Soko 21“ (Falcon 21) koja se od 29. novembra do 8. decembra realizuje na poligonima Centra za obuku specijalnih snaga u Republici Grčkoj.

Cilj vežbe, na kojoj učestvuju i pripadnici Oružanih snaga Republike Grčke i Nacionalne garde Kipra, je unapređenje borbenih sposobnosti i razmena iskustava u izvođenju pojedinih segmenata specijalnih operacija.

Tokom desetodnevnih vežbovnih aktivnosti, pripadnici specijalnih snaga uvežbavaju taktike i procedure u borbi u urbanoj sredini, izvođenje helikopterskog desanta u protivterorističkoj operaciji, pružanje prve pomoći i medicinsku evakuaciju. U skladu sa programom obuke realizovaće se i zajednički padobranski skokovi i gađanja u dnevnim i noćnim uslovima. 

Bilateralne vežbe specijalnih jedinica Vojske Srbije i Oružanih snaga Republike Grčke pod nazivom „Soko“ realizuju se od 2017. godine. Ove godine učešće su uzeli i pripadnici Nacionalne garde Kipra, čime je vežba postala trilateralna.

Povezane vesti