Obuka instruktora za uklanjanje neeksplodiranih ubojnih sredstava

Utorak, 26.10.2021 | Obuka
U kasarni „Ratko Pavlović Ćićko“ u Prokuplju u toku je obuka za instruktore za uklanjanje neeksplodiranih ubojnih sredstava, koja se realizuje uz podršku Kancelarije za saradnju u oblasti odbrane Sjedinjenih Američkih Država u Beogradu.

Višenedeljnu obuku, koju izvodi tim instruktora iz Oružanih snaga SAD, pohađaju pripadnici Vojske Srbije sa dugogodišnjim iskustvom u uklanjanju neeksplodiranih ubojnih sredstava i humanitarnom razminiranju, koji se osposobljavaju za samostalno izvođenje obuke iz ove oblasti.

Programom su obuhvaćeni teorijski i praktični sadržaji koji se odnose na izvođenje obuke za pretraživanje terena, detekciju, iskopavanje, neutralisanje i bezbedno uklanjanje pronađenih neeksplodiranih ubojnih sredstava, kao i praktične vežbe uz upotrebu bojevih minsko-eksplozivnih sredstava.

Realizacijom ove zajedničke obuke sa Oružanim snagama SAD, Vojska Srbije dobija kadar koji je osposobljen za izvođenje obuke za izvršavanje specifičnih zadataka sa eksplozivnim sredstvima po međunarodnim standardima, i istovremeno daje doprinos jačanju ukupnih bilateralnih odnosa.

Povezane vesti