Неутралност је дугорочно опредељење

Среда, 19.7.2017 | Међународна сарадња

Министар одбране Александар Вулин разговарао је данас са командантом Савезничке команде за операције генералом Куртисом Скапаротијем о јачању међусобног поверења и разумевања.

Министар одбране Александар Вулин разговарао је данас са командантом Савезничке команде за операције генералом Куртисом Скапаротијем. На састанку је било речи о јачању међусобног поверења и разумевања успостављеног у претходном периоду.

-Свесни смо значаја ваше команде, с обзиром на њене надлежности и зону одговорности која практично обухвата цео свет, те сматрамо да одржавање редовних контаката на највишем нивоу, попут данашњег састанка са председником Вучићем, има суштински значај с аспекта изградње мира и стабилности у региону.
 
Наше дугорочно стратешко опредељење јесте да задржимо статус војно неутралне државе, али смо вољни да сарађујемо са свим релевантним актерима у домену међународних односа и безбедности, рекао је Вулин и додао да се са НАТО то успешно реализује у оквиру расположивих механизама Партнерства за мир.

Поред сарадње под окриљем Партнерства за мир, на састанку је било речи и о директној сарадњи Војске Србије и КФОР, која је на одличном нивоу, што се потврђује кроз редовне састанке начелника Генералштаба Војске Србије и команданта КФОР и велики број заједничких активности. Вулин је захвалио на улози коју Алијанса има у контигенту КФОР и нагласио да је реч о јединој институцији коју сматрамо одговорном за одржавање мира и безбедности на територији Косова и Метохије.
 
-Нема војске на КиМ осим КФОР. Та одговорност не може бити пренета на било коју другу институцију или организацију, те очекујемо да се и на нивоу Алијансе заузме став да је неприхватљива измена мандата и трансформација Косовских снага безбедности у тзв. оружане снаге.

Србија придаје посебан значај регионалној сарадњи и као фактор стабилности подржава регионалне безбедносне иницијативе и у потпуности поштује евроатлантска и европска опредељења својих суседа и такође очекујемо да се на исти начин односи према нашим одлукама. Истовремено, рекао је министар одбране, остајемо посвећени тражењу заједничког одговора на савремене изазове, ризике и претње безбедности у виду верског екстремизма, организованог криминала, страних бораца и тероризма.
 
Раније у току дана, министар Вулин се у делегацији председника Републике такође састао са генералом Куртисом Скапаротијем. 

Повезане вести