63. падобранска бригада

63. падобранска бригада је тактичка јединица намењена за прикупљање обавештајних података и извођење операција специјалних снага у оперативној и стратегијској дубини непријатеља, применом вертикалног маневра.

Може се ангажовати за извођење специјалних борбених активности и операција од посебног значаја (борби са мањим непријатељским ваздушним десантима у властитој позадини, убаченим извиђачко-диверзантским и другим групама) када је неопходно хитно, изненадно и ефикасно дејство.

Организацијска структура 63. падобранске бригаде је прилагођена додељеној мисији, а чине је: команда, командна чета, падобранске чете, падобранска чета везе, падобранска чета за обуку, падобранска чета за борбено трагање и спасавање и логистичка чета.

Командант 63. падобранске бригаде је бригадни генерал Ненад Зонић.

Задаци 63. падобранске бригаде


63. падобранска бригада реализује следеће задатке:

 • Извиђачка дејства у оперативној и стратегијској дубини непријатеља;
 • Диверзантска и противдиверзантска дејстава;
 • Борбено трагање и спасавање;
 • Интервенције и заузимање и уништење важних рејона и објеката у позадини непријатеља;
 • Дезорганизовање система командовања непријатеља;
 • Обележавање циљева за дејство авијације и артиљерије у позадини непријатеља;
 • Подршка десантирању јединица на угроженом делу фронта и снабдевање јединица из ваздуха.

Осим наведеног, јединица развија и способности за учешће у мултинационалним операцијама и обезбеђење расположивости снага за пружање подршке цивилним властима у противтерористичким и противпобуњеничким операцијама. 

Обука у 63. падобранској бригади


У 63. падобранској бригади се реализуја физичка, ватрена, тактичка обука, затим тактичка обука специјалних дејстава, топографија и обука у посебним условима, као што је обука у самосталној исхрани у природи, обука у летњој и зимској алпинистици, обука у скијању и слично.

Посебна пажња се посвећује падобранској обуци, која се реализује кроз:

 • Основну падобранску обуку, за припаднике јединице који обављају падобранску службу, кроз коју се оспособљавају појединци и јединице за извођење борбених задатака применом падобранског десанта, а састоји се од земаљског дела обуке и реализације скокова десантним падобраном;
 • Вишу падобранску обуку, која представља напредни део падобранске обуке, а за циљ има оспособљавање војних падобранаца за вршење скокова на слободно дејство, специјалним падобраном типа крило, са наоружањем и опремом и на терене малих димензија, а начелно се састоји од теоретског дела обуке и реализације скокова;
 • Курс млађих инструктора падобранства, који представља методско оспособљавање падобранаца са завршеном вишом падобранском обуком за извођење основне падобранске обуке и обављање дужности органа на скоку;
 • Курс инструктора падобранства, који за циљ има оспособљавање млађих инструктора падобранства за извођење свих врста падобранских скокова, свим типовима падобрана намењених за извршење наменских задатака, као и методско оспособљавање за извођење напредних облика падобранске обуке.

Традиције 63. падобранске бригаде


Први падобрански батаљон, чије традиције негују падобранци 63. падобранске бригаде, основан је уз помоћ савезничких снага 14. октобра 1944. године у војној бази крај Барија, у Италији.

Убрзо се показују предности падобранских јединица и обуке коју спроводе, посебно при  селекцији људства за послове високог ризика. Због тога је у Нишу 1967. године формирана 63. падобранска бригада, која се битно разликовала од претходних падобранских јединица. Јединицу су сачињавале падобранске чете, а извиђачка и диверзантска обука преузимају примат. 

Нова прекретница у развоју падобранских јединица била је појава падобрана типа крило крајем седамдесетих и почетком осамдесетих година. Нови падобрани су омогућавали специјалне десанте и спуштање веће групе падобранаца са великих висина на терене малих димензија са препрекама у околини. Тако је 63. падобранска из једне ваздушно-десантне јединице израсла у специјалну падобранску бригаду. Захваљујући успешном извршавању бројних мирнодопских и ратних задатака и врхунској оспособљености, 63. падобранска бригада је заузела престижно место међу специјалним јединицама Војске Србије.

За показану храброст и учињена херојска дела током борбених задатака, 63. падобранска бригада је 1999. године одликована Орденом народног хероја.

У оквиру организацијских промена из 2006. године, 63. падобранска бригада је преформирана у 63. падобрански батаљон у саставу новоформиране Специјалне бригаде. Старо име и статус јединице враћени су одлуком председника Републике Србије од 21. децембра 2019. године, на основу које је поново формирана 63. падобранска бригада, као јединица непосредно потчињена начелнику Генералштаба Војске Србије.

Дан 63. падобранске бригаде и крсна слава јединице обележавају се 14. октобра, на Дан војних падобранаца и Покров Пресвете Богородице. 

Поред заклетве отаџбини, припадници 63. падобранске бригаде дају заклетву и јединици:

„ЗА ОТАЏБИНУ, ЗА ДРУГА, ЗА ПУШКУ, ЗА ВОЈНИЧКУ И РАТНИЧКУ ЧАСТ, ПАДОБРАНЦИ 63. ПАДОБРАНСКЕ БРИГАДЕ — РАДЕ!“

Контакт


Адреса: Улица 63. падобранске бригаде бб, 18 000 Ниш
Телефон: +381 (0) 18 508 308
Телефакс: +381 (0) 18 508 350
Имејл: 63.padb@vs.rs

Повезане вести