Официр

Официр Војске Србије је лице високог образовања, оспособљено за обављање војних дужности, које је у радном односу на неодређено, односно одређено време.

promocija-oficira-vojske-srbije.jpg
Официр је лице високог образовања оспособљено за обављање војних дужности, које је у радном односу на неодређено, односно одређено време.

Позив официра је кроз историју нашег народа увек сматран за частан позив. Сваки официр је поносан на припадност официрској професији и свестан је узвишености свог звања и одговорности.

Основне врлине, које красе сваког официра, су верност отаџбини, посвећеност професији, оданост, храброст, дисциплинованост, солидарност, човечност, достојанство, пожртвованост и поштовање.

Како постати официр?  


Лица која желе да постану официри пријављују се на конкурс за упис у Војну академију. На конкурс се могу јавити ученици који завршавају или су завршили четворогодишњу средњу школу. Заинтересовани момци и девојке подносе пријаву Министарству одбране у месту пребивалишта.

Кандидати који задовоље опште лекарске прегледе упућују се на додатне проверу у Војну академију које обухватају:

  • психолошко тестирање, које врше школски и клинички психолози,
  • специјалистичке здравствене прегледе,
  • проверу физичких способности,
  • тест знања из области математике,
  • специфичне тестове за студијски програм Војно ваздухопловство (преживљавање у природи, падобранска и основна летачка обука).
На основу успеха из средње школе и резултата остварених на проверама, формирају се ранг-листе за пријем у Војну академију. Конкурс се расписује почетком календарске године, начелно у фебруару или марту.

Официри могу постати и ученици који завршавају Војну гимназију, као и подофицири и професионални војници који заврше одговарајући степен струковних или академских студија, ако то захтевају потребе службе.

Каријера и могућности напредовања


По завршетку Војне академије, кадети постају професионални официри
Војске Србије, унапређују се у чин потпоручника и стичу одговарајућа академска звања.

Током каријере постоје могућности даљег напредовања и вођења у служби. Унапређење у виши чин омугућује се свим официрима који испуњавају услове прописане Закoном о Војсци Србије и Уредбом о стањима у служби професионалних војних лица и о унапређивању официра и подофицира.

Такође, постоје могућности и стручног оспособљавања на курсевима, усавршавањима у земљи и иностранству, мастер и докторским студијама на Војној академији или на другом факултету у земљи или иностранству, као и уписивање Школе националне одбране ради командно-штабног и генералштабног усавршавања.