Војне заставе

Војне заставе су карактеристична обележја која традиционално симболизују припадност војном саставу, војничку част и јединство јединице или брода.

osvecenje-vojnih-zastava.JPG
Војна застава се истиче у јединици, касарни, на логоровању, војним вежбама (у мирнодопским условима), при учешћу у мултинационалним операцијама и током борбе у ратним дејствима.

Врсте војних застава су: застава, пламенац и стег.

Право на војну заставу имају јединице Војске Србије ранга бригаде и бродови речних јединица (на крми и прамцу брода по одредбама Правила бродске службе).

Право на пламенац имају батаљони којима је Правилом о грбу Војске Србије, војним заставама, војним ознакама и другим симболима и обележјима војске србије прописан амблем.

Право на стег имају начелник Генералштаба Војске Србије и команданти оперативног нивоа.

Одликовања јединице се постављају на траку (ленту) војне заставе, а траке за учешће у мултинационалним операцијама се постављају на копље војне заставе и пламенца.

Застава


Војне заставе се састоје од тканине украшене ресама (аверс и реверс), траке (ленте), гајтана са две кићанке, копља, тоболца и навлаке.

Изглед војне заставе

Главни део војне заставе (аверс и реверс) израђен је од дуплог креп-сатена или свиле, у облику квадрата, димензија 900 × 900 mm и са три стране је украшен ресама, дужине 50 mm.

На десној страни главног дела војне заставе, када је застава у положају за поздрав, налази се застава Републике Србије са Малим грбом на средини заставе.

Друга страна војне заставе је у боји карактеристичној за јединицу ранга бригаде. На средини заставе налази се амблем јединице ранга бригаде, изнад амблема – полукружни натпис њеног пуног назива, а испод амблема текст односно девиза „ЗА СЛОБОДУ И ЧАСТ ОТАЏБИНЕ“.

Трака (лента) војне заставе је у бојама заставе Републике Србије и од истог је материјала као и главни део заставе. Дужина траке је 800 mm не рачунајући ресе, а ширина је 180 mm. На краћим странама украшена је ресама у боји злата, дужине 50 mm.

На једном крају траке (ленте) војне заставе извезен је Мали грб Републике Србије, а на другом крају, на супротној страни од грба, исписан је назив јединице.

Трака (лента) војне заставе на једној трећини своје дужине (на крају где се налази Мали грб) пролази кроз два месингана прстена (пречника 35 mm), која су причвршћена за врх дршке копља.

Лента, финијал и тоболац војне заставе

Гајтан војне заставе (са ресама и по једном кићанком на крајевима) израђен је од срме у боји злата, укупне дужине (са кићанкама) 2.000 mm и пречника 9 mm. Дужина реса је 50 mm, а пречник кићанке је 45 mm.

Копље за војну заставу се састоји од: главе са врхом и дводелне дршке са оковом. Дужина копља је 2300 mm.

Глава копља за војну заставу се састоји од: основе, врата, јабуке и финијала.

Основа главе се причвршћује за дршку са два месингана завртња. На врат главе причвршћују се трака (лента) војне заставе и гајтан са кићанком. Јабука је постављена на врат копља, а на њој се налази финијал у облику шиљка који је израђен од месинга у који је уметнута апликација крунисаног двоглавог орла са штитом и оцилима у боји сребра.

Дршка копља војне заставе је израђена од храстовог дрвета који је лакиран безбојним лаком и има два дела која су спојена месинганим муфом на увртање. Дужина дршке је 2140 mm, а пречник је 30 mm.

Оков копља војне заставе се састоји од основе и штитника. Оков копља је израђен од месинга, дужине 95 mm. Основа копља се оковом причвршћује за доњи крај дршке са два месингана завртња. Штитник је конусног облика са заобљеним врхом.

Тоболац за војну заставу служи за ношење заставе у току церемонијалних радњи и поступака. Саставни делови тоболца су футрола са држачем и упртач са шналом.

Футрола са држачем је израђена од природне коже и са унутрашње стране је ојачана пластиком која служи за сигурно одлагање краја копља заставе.

Упртач са шналом служи да равномерно распореди тежину заставе како би се несметано обављале церемонијалне радње и поступци са војном заставом. Упртач је израђен од синтетичког материјала у боји карактеристичној за јединицу. На шнали израђеној од легуре метала је аплициран знак јединице чију заставу носи заставник.

Навлака за војну заставу је израђена од природне коже боје кестена, која је са унутрашње стране постављена пластифицираном тканином.

Пламенац


Пламенац се састоји од тканине пламенца (аверс и реверс) украшене ресама и копља.

Изглед пламенца

Главни део пламенца (аверс и реверс) израђен је од дуплог креп-сатена у облику троугла, димензија 1200 × 600 mm. Две стране пламенца су украшене ресама боје злата, дужине 50 mm.

На десној страни главног дела пламенца, када је пламенац у положају за поздрав, налази се стилизовани приказ значке или амблема претпостављене команде на подлози у карактеристичној боји за команду.

Друга страна пламенца је у боји карактеристичној за батаљон на којој се налази амблем батаљона.

Копље за пламенац се састоји од главе са финијалом и дводелне дршке са оковом. Дужина копља је 2300 mm.

Глава копља за пламенац се састоји од: основе, врата, јабуке и финијала. Основа главе се причвршћује за дршку са два месингана завртња. На врат главе причвршћује се гајтан са кићанком. Јабука је постављена на врат копља, а на њој се налази финијал у облику шиљка који је израђен од месинга.

Дршка копља за пламенац је израђена од храстовог дрвета који је лакиран безбојним лаком и има два дела која су спојена месинганим муфом на увртање. Дужина дршке је 2140 mm, а пречник је 30 mm.

Оков копља се састоји од основе и штитника. Оков копља је израђен од месинга, дужине 95 mm. Основа копља се оковом причвршћује за доњи крај дршке са два месингана завртња. Штитник је конусног облика са заобљеним врхом.

Навлака за пламенац је израђена од природне коже боје кестена, која је са унутрашње стране постављена пластифицираном тканином.

Стег


Стег се састоји од тканине стега (аверс и реверс) украшеног ресама и постоља.

Изглед стега

Главни део стега (аверс и реверс) израђен је од дуплог креп-сатена у облику квадрата, димензија 150 × 150 mm. Три стране стега су украшене ресама боје злата, дужине 20 mm.

На десној страни тканине налази се застава Републике Србије са Малим грбом Републике Србије на средини. Друга страна стега је у основи у боји карактеристичној за Генералштаб Војске Србије или команде оперативног нивоа. На средини стега налази се значка Генералштаба Војске Србије или команде оперативног нивоа.

Постоље за стег се састоји од главе са врхом и дршке са оковом. Висина постоља је 300 mm и израђено је од месинга.