Копнена војска

Копнена војска је најбројнији и најопремљенији вид Војске Србије. Њена организација, састав, оружје и опрема прилагођени су додељеним мисијама и задацима Војске Србије, пре свега за дејства на копну.
Основне јединице Копнене војске су батаљони и дивизиони, настали преформирањем некадашњих бригада, пукова или јединица сличног ранга, избором најбољег људства, најбоље и најперспективније опреме, као и увођењем у употребу савременог наоружања.

Команда Копнене војске се налази у Нишу, а њене јединице размештене су на целој територији Републике Србије.

Командант Копнене војске је генерал-потпуковник Милосав Симовић.

Копнена војска се састоји од шест јединица ранга бригаде, шест самосталних батаљона и Техничког ремонтног завода „Чачак“. 

Задаци Копнене војске


Основни задаци Копнене војске су: 

  • одвраћање од оружаног угрожавања,
  • обезбеђење административне линије према Косову и Метохији и контрола Копнене зоне безбедности,
  • обезбеђење услова за мобилизацију и развој Војске и других органа и организација система одбране,
  • учешће у међународној војној сарадњи и мултинационалним операцијама и
  • пружање помоћи цивилним властима у случају природних непогода, техничко-технолошких и других несрећа.

Традиције Копнене војске


Претеча српске војске, али и Копнене војске као најстаријег и најмасовнијег вида, јесу прве регуларне трупе које су формиране за време Првог српског устанка 1808. године, када је Карађорђе основао батаљон тзв. „регулаша“ и батерију топџија. Развојем српске државе развијала се и војска. Добијање независности 1878. године и увођење стајаће војске са резервом, састављеном од три позива према годиштима, Србија добија савремено организовану и наоружану војску која је успешно водила ослободилачке ратове од 1912. до 1918. године. 

У дугој и славној историји нашег народа, између многих битака, изузетно значајно место припада Колубарској бици. Почетак битке, 16. новембар, обележава се као Дан вида Копнене војске и Дан рода пешадије.

У историју ратовања битка је ушла као јединствени пример да се војска којој је предвиђен потпун слом, за кратко време реорганизује, пређе у контраофанзиву и нанесе непријатељу одлучујући пораз.

Копнена војска формирана је преформирањем Копнених снага, у априлу 2007. године.

Контакт


Адреса: Трг краља Александра бб, 18 000 Ниш
Телефон: +381 (0) 18 555-897
Телефакс: +381 (0) 18 555-379
Еmail: kkov_komandant@vs.rs

Повезане вести