Речна флотила

Речна флотила је тактичка јединица Копнене војске намењена за извођење борбених и неборбених активности, покрета и других акција на и у захвату река, пловних канала и језера, самостално и у садејству са другим снагама одбране Републике Србије.
 • Речна флотила
  Командант Речне флотиле, капетан бојног брода Љубиша Марковић
  • Први речни одред
  • Други речни одред
  • Први понтонирски батаљон
  • Други понтонирски батаљон
Под команду Речне флотиле су стављене све снаге које своје задатке извршавају у захвату унутрашњих пловних путева, што омогућава ефикасно извршавање обавеза, посебно у оквиру помоћи становништву у супротстављању природним и технолошким катастрофама. Организација по којој су обједињене речне, амфибијске и понтонирске јединице омогућава брзо реаговање у спасавању људи, материјалних добара и пружању помоћи у случају елементарних непогода или других техничко-технолошких опасности и несрећа на и у захвату водних путева.

Речна флотила je јединица ранга бригаде у саставу Копнене војске Војске Србије и чине је команда, два речна одреда, два понтонирска батаљона, командна чета и чета за логистику. Команда и већи део јединица Речне флотиле се налазе у Новом Саду, а остале базирају у Београду и Шапцу.

Командант Речне флотиле је капетан бојног брода Љубиша Марковић. 

Задаци Речне флотиле


Задаци Речне флотиле су:

 • изградња и одржавање оперативних способности за извршавање задатака из све три  мисије Војске Србије,
 • оспособљавање и увежбавање команде и потчињених јединица за извршавање наменских задатака,
 • контрола унутрашњих пловних путева и обезбеђење маневра јединицама Копнене војске на и у захвату река, канала и језера,
 • трагање и спасавање на рекама, каналима и језерима.

Традиције Речне флотиле


Речна флотила је преформирана у јединицу ранга бригаде 2. октобра 2008. године, када су у њен састав ушле и понтонирске јединице.

Дан Речне флотиле, уједно Дан рода речних јединица, обележава се 19. августа, у знак сећања на дан када је, 1915. године, на Сави код београдске Чукарице, поринут први српски ратни брод „Јадар“. Уласком новоизграђеног „Јадра“ у састав Бродарске команде и снага одбране Београда, отпочело је званично формирање српске речне флотиле.

На понос припадника Речне флотиле, посебно место у историји јединице заузима борба коју је водила посада краљевског брода „Драва“, предвођена капетаном прве класе Александром Берићем, против вишеструко надмоћнијег непријатеља у Априлском рату 1941. године.

Контакт


Адреса: 1300 каплара 11, 21 000 Нови Сад
Телефон: +381 (0) 21 4835-421
Телефакс: +381 (0) 21 426-901
Мејл: r.f@vs.rs

Повезане вести