Грб Војске Србије

The coat of arms of the Serbian Armed Forces represents its visual identity through stylization according to heraldic laws.

grb_vojske_srbije.png
Грб Војске Србије је црвени штит полукружног облика на којем је представљен двоглави орао у боји сребра са укрштеним сабљама, криновима и круном у боји злата.

Испод двоглавог орла налазе се две укрштене сабље са рукохватима у боји злата, сечива окренутих нагоре. Изнад оба рукохвата сабљи налази се по један крин.

Изнад сабљи налази се двоглави орао у полету, златно оружан. Крила заједно са репом и главама формирају крст. На сваком крилу су четири реда пера. Ноге орла су раширене по дијагонали, а реп је позициониран централно у односу на вертикалну осу композиције.

На грудима двоглавог орла налази се мали штит полукружног облика црвене боје који је подељен белим крстом на четири поља са по једним оцилом у сваком пољу. Оцила су у боји сребра и окренута ка спољним странама штита.

Круна је приказана изнад глава орла у пројекцији и позиционирана централно у односу на вертикалну осу штита и глава орла. Круна је украшена са 40 белих бисера, осам плавих сафира и два црвена рубина. На врху круне налази се крст.

Ознака припадности Војсци Србије
Из грба Војске Србије је изведен знак Војске Србије, који представља мали штит полукружног облика црвене боје, подељен белим крстом на четири поља са по једним оцилом у сваком пољу. Оцила су у боји сребра и окренута су ка спољним странама штита.

Знак Војске Србије се у форми амблема користи као ознака припадности Војсци Србије и представља саставни део војне униформе.