Додељене плакете за најплеменитији подвиг године

Петак, 12.12.2008 | Цивилно-војна сарадња

Плакете за најплеменитији подвиг године, у акцији коју 46. пут заредом организује Компанија „Новости“, додељене су данас у Скупштини града Београда.

Плакете за најплеменитији подвиг године, 46. пут заредом, додељене су данас у Скупштини града Београда. Акцију традиционално организује Компанија „Новости“. Свечаности су присуствовали председник Републике Србије Борис Тадић, министар одбране Драган Шутановац, министар рада и социјалне политике Расим Љајић, директор и главни уредник „Новости“ Манојло Вукотић.

Жири, кога је чинило 14 чланова, угледних грађана наше земље, а на чијем је челу био академик Матија Бећковић, доделио је Златну плакету за колективни Најплеменитији подвиг године шесторици чланова Омладинске бригаде „Димитрије Лазаров Раша“ из Беочина, који су својим средствима саградили кућу Марини и Милошу Барлову из Кнића, деци без породице.

Златна плакета за дечији најплеменитији подвиг припала је четрнаестогодишњем Милији Јелићу, који већ четири године сам брине о болесном оцу и млађој сестри, али и води домаћинство.

Смиљи и Милану Видовић из Републике Српске, који су донирали пет органа сина који је страдао у саобраћајној несрећи и тако спасили пет живота непознатих људи, додељена је Златна плакета за појединачни најплеменитији подвиг године.

Златна плакета за најплеменитији подвиг постхумно је додељена трагично настрадалом пилоту Војске Србије, потпуковнику Иштвану Канасу. Плакету је примила породица – супруга Пирошка, ћерка Лаура и син Иштван Канас. Том приликом, министар одбране уручио је документа породици Канас о отплати стамбеног кредита, који је пре трагедије подигао потпуковник Канас.

– Ова сала је мала за све оне који су у овој години заслужили награду за најплеменитији подвиг. Признање које је данас постхумно добио потпуковник Иштван Канас представља и признање свим пилотима Војске који свакодневно лете небом изнад Србије и чине подвиге. То јесте и признање нашим пилотима који су 1999. године показали да су неустрашиви. Влада Републике Србије, на предлог Министарства одбране, одлучила је да отплати кредит који је за стан подигао потпуковник Канас и породица Канас ће од данас живети у свом стану – рекао је министар Шутановац, честитајући свим добитницима признања на племенитости, храбрости и човечности.

Међу 11 добитника специјалних плакета Вечерњих новости су и житељи Баранде Сава Радојев и Саша Влах за помоћ пилоту мајору Томасу Јанику који се катапултирао из авиона „oрао“.

Академик Матија Бећковић нагласио је да је овогодишњи жири „Новости“ за најплеменитији подвиг године био једнодушан, што за наше прилике није мали подвиг. Он се само поклонио онима који су племените подвиге чинили. А ни тај поклон није мали.

– Наш свет као да је шкрт на похвалама и признањима. Кад је неко племенит радије кажемо да није лош. Жири, зато, није шкртарио, већ на сва звона огласио ко је био најплеменитији и ко је учинио најплеменитији подвиг ове године. То сведочи колико нам је племенитост насушна, а племенити људи драгоцени – рекао је Бећковић.

Директор и главни уредник Компаније „Новости“ Манојло Вукотић истакао је да смо сви поносни на чету подвижника, обичне људе који су у 2008. години чинили племенита дела, обична, комшијска, домаћинска.

– Они помажу делима, а не речима. А дела су тежа него речи. Они и не желе хвалу. Њихово добро само се хвали. Њихово богатство јесу њихове врлине – нагласио је Вукотић.

Повезане вести