Заједничка вежба речних јединица Србије и Мађарске

Петак, 22.9.2017 | Обука

Припадници Првог и Другог речног одреда Речне флотиле и Првог пука за разминирање Оружаних снага Мађарске извели су данас на Дунаву тактичку вежбу под називом „Гвоздени мачак 2017“.

Припадници Првог и Другог речног одреда Речне флотиле и Првог пука за разминирање Оружаних снага Мађарске извели су данас на Дунаву, у рејону Баноштор – Черевић – Черевићка ада, тактичку вежбу под називом „Гвоздени мачак 2017“.

Окосницу вежбе, којом је руководио капетан фрегате Ромео Грбовић, командант Првог речног одреда Речне флотиле, чинило је планирање, организовање и извођење заједничких дејстава на води усмерених нарочито на спречавање кријумчарења људи и трговине људима и, у том смислу, стављање на испит достигнутог нивоа интероперабилности речних састава војски двеју суседних земаља.

Кроз четири секвенце и двадесет девет фаза српски и мађарски морнари сврстани у, за потребе вежбе формиран заједнички одред под називом „Дунав“, приказали су низ предвиђених и прописаних процедура приликом контроле и блокаде унутрашњих пловних путева, као и могућег деловања приликом непредвидивог понашања кријумчара.

Са палубе брода посебне намене „Козара“ вежбу су пратили капетан бојног брода Андрија Андрић, командант Речне флотиле, пуковник Атила Чурго, командант Првог пука за разминирање Оружаних снага Мађарске и пуковник Горан Стаменковић, начелник Одељења за обуку у команди Копнене војске.

– Припадници Речне флотиле Војске Србије заједно са припадницима речних снага Оружаних снага Мађарске током вежбе извршили су веома сложене задатке, од рутинског прегледа бродова, спречавања изласка бродова из зоне контроле, до борбених дејстава по терористичким групама, што тематиком представља квалитативну надградњу досадашње сарадње, истакао је капетан бојног брода Андрић.

Оцењујући вежбу веома успешном, пуковник Чурго је рекао да је вежба показала и да посаде бродова и мешовита команда могу успешно радити заједно на чувању граница.

– У данашње време је веома важно контролисати и територију и границе које припадају нашим земљама. Све ово што смо данас видели уверило нас је да припадници двеју војски могу извести и у реалним ситуацијама, нагласио је пуковник Чурго.

Са српске стране на вежби је учествовало 149 официра, подофицира и професионалних војника, два вишенаменска и један десантни брод, помоћни брод „Шабац“, 4 гумена чамца и речни пловни пристан – из састава Првог речног одреда те 2 речна патролна брода и брод посебне намене „Козара“ из Другог речног одреда. Са мађарске стране учешће у вежби узело је 30 официра, подофицира и војника са 2 речна миноловца која су за, ту прилику, допловила из базе у Будимпешти. Извршавајући задатке извиђања вежбу је подржала и посада хеликоптера „газела“ из 204. ваздухопловне бригаде.

Прва заједничка вежба Речне флотиле и Првог пука за разминирање Оружаних снага Мађарске под називом „Iron cat“, изведена је 2011. године на полигону код Титела, на реци Тиси. Након тога, под истим називом, и 2012. године у Варпалоти, на Дунаву у Мађарској. Следећих година вежба се сваке године одржавала наизменично у Србији и Мађарској, а садржај су чинила заједничка гађања бродским артиљеријским наоружањем. Овогодишња, седма по реду, с актуелном тематиком, уз даље јачање поверења имала је за циљ и размену драгоцених искустава у примени тактика, техника и процедура у супротстављању кријумчарима. 

Повезане вести