Завршена Здружена тактичка вежба са бојевим гађањем „Одговор 2021“

Субота, 17.4.2021 | Обука

Председник Вучић: Поносан сам на нашу војску и полицију


Здружена тактичка вежба са бојевим гађањем „Одговор 2021“, коју су претходних недеља реализовале јединице Војске и Полиције на војним полигонима „Пасуљанске ливаде“ и „Орешац“, завршена је данас приказом за највише државно и војно руководство.

Вежби су присуствовали врховни командант Војске Србије и председник Републике Александар Вучић, председница Владе Србије Ана Брнабић, потпредседник Владе и министар одбране др Небојша Стефановић, начелник Генералштаба Војске Србије генерал Милан Мојсиловић, министар унутрашњих послова Александар Вулин, као и директор полиције Владимир Ребић и директор Безбедносно-информативне агенције Братислав Гашић. Међу високим званицама био је и председавајући Председништва Босне и Херцеговине Милорад Додик.

На полигону „Орешац“ је приказана способност специјалних јединица Војске Србије и полиције за извођење противтерористичке акције и решавање талачке ситуације, док су на „Пасуљанским ливадама“ јединице Војске Србије и полиције приказале поступке ојачане борбене групе у одбрани с преласком у напад.

— Поносан сам на Војску Србије, поносан сам на нашу полицију, поносан сам на напредак Србије, на то шта смо урадили у претходних неколико година и уверен сам да ће Србија имати снаге, знања и мудрости да даље настави са убрзаним развојем и великим просперитетом и на понос свих њених грађана и наше државе Србије — истакао је врховни командант Војске Србије и председник Републике Александар Вучић у обраћању на крају вежбе „Одговор 2021“.

— Веома сам поносан на оно што смо данас могли да видимо у Орешцу недалеко од Беле Цркве и Вршца, у Банату, и овде на Пасуљанским ливадама. Видели смо како заједнички могу да раде Министарство одбране и Министарство унутрашњих послова, наша војска и наша полиција — нагласио је председник Вучић након завршетка другог дела вежбе на војном комплексу „Пасуљанске ливаде“. Председник Вучић је рекао да су временски услови били неупоредиво бољи у Банату, него на Пасуљанским ливадама, али да „да су сви импресионирани нечим новим што смо видели овде у рејону Пасуљанских ливада“.

— А то је како „панцир“ гађа. За оне који не знају, то је пет хиљада метака, говорим само о топовима, а не причам о ракетама које „панцир“ користи за гађање ваздухоплова, пет хиљада метака од 30 милиметара у минуту — то је буквално да се брдо руши. То је огромно појачање за Војску Србије — истакао је председник Вучић. Данас је могло да се види, додао је председник Вучић, како и на којој удаљености „туку“ хеликоптери Ми-35, а одлично су то ракетама учинили и хеликоптери „гама“.

— И Жандармерија је одлично показала своје умеће овде, али рекао бих и људи који су гађали из вишецевног бацача ракета, минобацача, свих оклопних возила и тенкова. Показали су огромно умеће и користили бојеву муницију — истакао је председник Републике додајући да су учесници вежбе одлично и професионално обавили свој посао.

Председник Вучић је истакао да овакве вежбе покажу и колико нам је још улагања потребно и најавио да ће тих улагања бити.

— Наша војска мора да буде још много снажнија, наша полиција такође, наши припадници морају да имају боље услове за живот и зато сам поносан што је премијерка Ана Брнабић прекјуче уручила кључеве за 584 припадника снага безбедности и њихове породице — нагласио је председник Вучић. Он је изразио уверење да даљом модернизацијом, опремањем и снажењем наше војске и полиције, можемо превентивно да делујемо и да одвратимо сваког агресора.

— Против евентуалних терористичких аката деловаћемо увек брзо, организовано и веома, веома ефикасно — поручио је председник Вучић.

Председник Вучић је честитао свим припадницима војске и полиције на успешно изведеној вежби.

— Желим да кажем велико хвала и да смо увек и на сваки начин спремни да заштитимо и сачувамо нашу Србију — поручио је на крају председник Вучић.

На вежби „Одговор 2021“ је учествовало око 1500 припадника Копнене војске, Ратног ваздухопловства и противваздухопловне одбране, 72. бригаде за специјалне операције, 63. падобранске бригаде, Жандармерије, Специјалне антитерористичке јединице и Хеликоптерске јединице МУП-а.

Вежба  је изведена у три димензије — на копну, води и у ваздуху, а циљ је био да се прикаже одлучност, увежбаност, ватрене могућности и висок ниво садејства и сарадње јединица Војске Србије и Министарства унутрашњих послова у извођењу здружене операције.

Повезане вести