Награде и признања за најуспешније учеснике Приказа „Одбрана слободе“

Четвртак, 27.6.2019 | Обука
Министар одбране Александар Вулин и начелник Генералштаба Војске Србије генерал Милан Мојсиловић уручили су на свечаности у Дому Гарде награде и признања најуспешнијим појединцима из Министарства одбране и Војске Србије, као и организацијама које су својом подршком допринеле успешној реализацији Приказа способности Војске Србије и Министарства унутрашњих послова „Одбрана слободе“, одржаног у Нишу, 10. маја ове године.
 
Према речима министра Вулина, Војска се не прави за један приказ, или један месец – колико је трајало увежбавање, Војска се прави генерацијама, кроз читаву историју српског народа, од како постоји потреба да будемо слободни. Тако и они који су данас награђени, нису добили награде и признања само због труда на приказу.

– Ви нисте данас награђени за један приказ, ма како он велики и успешан био. Ви сте награђени за све ове године упорности, стрпљења, тврдоглавости, храбрости. Ви сте данас награђени зато што сте део Војске Србије и зато што држава Србија и њен народ на вас могу да се ослоне кад је тешко и када је мање тешко – рекао је министар Вулин и објаснио да су награде само израз захвалности Министарства одбране и Генералштаба за самопрегор и рад оних који никада нису рекли да им је тешко и који су увек налазили начина да буду уз своју земљу и народ у тренуцима када су и земља и народ суочени са претњама.
 
Министар одбране је истакао да и само име Приказа „Одбрана слободе“ обавезује припаднике Војске да постоје, да би сачували и одбранили слободу нашег народа.
 
– Ово је награда за све ове године које сте уложили у одбрану слободе нашег народа и ово је награда за наду, за будућност, да ћете увек бити ту када нашем народу, нашој земљи буде тешко. Награђени сте зато што сте најбољи међу припадницима Војске Србије. Нема грађанина наше земље који не осети понос, захвалност, сигурност када вас види на улици, када вас види како обављате своје свакодневне задатке, када вас види постројене, када вас види како марширате, када вас види како поносно стојите испред наше заставе. Нема ниједног грађанина наше земље који не осети искрени понос, сигурност и наду у бољу будућност наше деце када види какву армију имамо, какви је људи чине – рекао је министар Вулин.
 
Организацијама које су помогле приказ, министар Вулин је поручио да су награђене не само за материјалну помоћ и оно што су урадиле како би приказ „Одбрана слободе“ био величанствен, већ и за искрену љубав и поштовање које осећају према Војсци Србије.
 
– Војска Србије се цени, воли и поштује, о њој се мисли добро и не зато што је то неко наредио, већ зато што сте успели да заслужите поштовање, пажњу, љубав, поверење. Срби су за мир спремни да ураде скоро све, али за слободу спремни су да ураде баш све. Бићемо слободни онолико колико будемо имали снажну, обучену, опремљену и задовољну војску. Одлучиваћемо о себи онолико колико будемо у стању да чувамо своју земљу, своје небо и своју воду. Бићемо у стању да одредимо будућност наше деце онолико колико читаво друштво буде спремно да буде уз своју војску и да се нада у своју војску – рекао је министар Вулин и нагласио да је Приказ „Одбрана слободе“ био велики и важан, али да је одбрана слободе уствари  избор свих који носе униформе, животна мисија којој су се посветили, како би одбранили нашу слободу.
 
– „Одбрана слободе“ је заслужила да је Срби памте, заслужила да вам се захвале, али ваш живот, који ћете провести бранећи нашу слободу, има смисао у слободној и сигурној Србији – истакао је министар Вулин.

Плакете и захвалнице Министарства одбране за подршку у реализацији приказа „Одбрана слободе“ министар Вулин је уручио представницима ЈКП „Медијана“ Ниш, Радио-телевизије Србије, ЈКП „Београд пут“, а плакете и захвалнице Војске Србије начелник Генералштаба генерал Милан Мојсиловић уручио је представницима Дирекције за изградњу Града Ниша, компаније „Philip Moris Operations“  а.д. Ниш, „TRACE Srbija“ а.д. Ниш, ЈКП „Паркинг сервис“ Ниш, компаније „Stage Pro“ Прељина-Чачак и Спортског центра „Чаир“.
 
Према речима Драгослава Павловића, директора ЈКП „Медијана“ Ниш, Војска Републике Србије је представљањем своје организације и моћи на Приказу „Одбрана слободе“ улила наду грађанима читаве Србије да је снажна и моћна организација која штити и брани вредности наше земље.
 
– Изузетно смо поносни што су државни врх и Војска Србије препознали Ниш као центар југа Србије и што је парада одржана у Нишу. Заиста смо се свесрдно потрудили да као јавна комунална предузећа дамо свој допринос организацији ове велике војне манифестације, јер смо тиме и ми показали да смо на нивоу задатка, пре свега у одбрани земље и свог народа – рекао је Павловић.
 
За припадника Специјалне бригаде Војске Србије мајора Дарка Милутиновића, признање које му је данас додељено представља велику награду за сав пређашњи рад и велики подстрек за сва усавршавања у професионалном животу.
 
Данашњој свечаности присуствовали су чланови колегијума министра одбране и начелника Генералштаба.

Повезане вести