Делегација верске службе НГ Охаја у посети Војсци Србије

Понедељак, 4.9.2017 | Државно партнерство са Охајом

Начелник Управе за људске ресурсе Генералштаба пуковник Саво Иришкић примио је данас у касарни „Бањица 2“ делегацију верске службе Националне гарде Охаја, коју предводи бригадни генерал Џозеф Чизм.

Делегација верске службе Националне гарде Охаја, коју предводи бригадни генерал Џозеф Чизм, борави у вишедневној посети Војсци Србије.

У касарни „Бањица 2“ у Београду америчку делегацију данас је примио начелник Управе за људске ресурсе Генералштаба пуковник Саво Иришкић, који је уз добродошлицу гостима, истакао да је ова посета наставак одличне сарадње верских служби Војске Србије и НГ Охаја и прилика да се, кроз размену искустава, унапреде способности војних свештеника за улогу саветника команданата, штабних официра и духовника.

У склопу данашњих активности, начелници Одељења за веру и Oдсека за морал Управе за људске ресурсе Генералштаба пуковник др Саша Милутиновић и пк др Срећко Кузмановић упознали су госте из Охаја са делатностима верске службе и органа за морал и психологију Војске Србије, док су гости из Охаја реализовали предавања о раду војних свештеника на превенцији суицида и насиља у породици и искуствима из ангажовања у борбеним мисијама.

Након данашњих предавања, главни свештеник Здружене Команде НГ Охаја пуковник Ендрју Аквино уручио је пуковнику Милутиновићу медаљу коју је доделио командант НГ Охаја за изузетну посвећеност развоју верске службе у Војсци Србије и сарадњи са верском службом НГ Охаја.

Делегација верске службе Националне Гарде Охаја присуствоваће сутра архијерејској литургији у цркви Светог Димитрија у Лазаревцу, коју ће служити Епископ шумадијски и војни господин Јован, уз саслуживање свештенства Епархије шумадијске и војних свештеника међу којима је и војни православни свештеник из Националне гарде Охаја Џејмс Сејзмор, а имаће прилику да посети и спомен костурницу српских и аустроугарских војника страдалих у Колубарској бици 1914. године.

Током боравка у Србији делегацију из Охаја примиће и представници Римокатоличке, Реформаторске хришћанске и Словачке евангелистичке цркве, као и представници Јеврејске заједнице Србије и Исламске заједнице Србије. 

Повезане вести