Поносни на наш оклоп

Уторак, 31.10.2017 | Актуелности

Поводом Дана оклопних јединица министар одбране Александар Вулин обишао је данас јединице Друге бригаде копнене војске размештене у касарни ''Јован Курсула'' у Краљеву.

Том приликом, у друштву команданта Копнене војске, генерал-потпуковника Милосава Симовића, команданта Друге бригаде КоВ, пуковника Жељка Кузмановића и представника локалне самоуправе, министар одбране присуствовао је и приказу дела оперативних способности јединица ове бригаде.
 
Честитајући припадницима Друге бригаде Дан оклопних јединица, министар Вулин им је поручио да је сваки род Војске Србије подједнако важан јер су у њему храбри људи.
 
- Поносан сам на вас, непобедиве оклопнике, који су проносили славу ове Војске и славу овог народа где год је било потребно и поносан сам на наш оклоп - рекао је министар одбране и додао да има армија које имају веће буџете и боље тенкове али не оних са храбријим људима,који више воле своју земљу.
 
Министар Вулин је истакао да је наша политика војне неутралности могућа захваљујући томе што је Војска Србије овако снажна, организована и опремљена.
 
- Процес обнове наше Војске ће се наставити и ја очекујем да ће идуће године, у складу са договором председника Републике Србије Александра Вучића и председника Руске Федерације Владимира Путина, бити настављена војно-техничка сарадња и опремање наше Војске. Очекује нас помоћ управо у техници, у оклопу. Идуће године нас очекује наставак развијања наших оклопних јединица а ми чинимо све да у потпуности овладамо генералним ремонтом тенка М-84 и да на тај начин можемо сами да задовољимо све потребе наших оклопних јединица - рекао је министар одбране.
 
Командант Друге бригаде КоВ, пуковник Жељко Кузмановић подсетио је на историјат оклопних јединица и истакао да је управо у Краљеву, што се тиче тог рода Војске Србије, "све и почело".
 
- Прва два тенка заплењена од окупатора у Другом светском рату употребљена су управо у борбама за ослобођење Краљева - рекао је пуковник Кузмановић и додао да је род оклопних јединица у овој години постигао значајне резултате, пре свега у погледу и постизању захтеваног нивоа обучености и оспособљености јединица, што смо презентовали у Русији на најмасовнијем такмичењу тенковских посада на свету, где је екипа Војске Србије заузела високо шесто место. 
 
Он је истакао да је род оклопних јединица у овој години побољшао и смештајне капацитете својих средстава као и стање исправности и опште покретљивости борбених возила и тенкова М-84 и Т-72 као и борбених возила пешадије М-80.
 
Припадници 26. тенковског и 27. и 28. механизованог батаљона извели су приказ прелаза борбених возила преко моста, лансираног са тенка носача моста и извлачење борбеног возила употребом тенка за извлачење.
 
Оклопне јединице Војске Србије обележавају 31. октобар, у знак сећања на исти датум 1941. године када су први пут устаничке јединице употребиле два тенка у борби за ослобођење Краљева. 

Повезане вести