САРАДЊА СРБИЈЕ И ИТАЛИЈЕ У ВАНРЕДНИМ СИТУАЦИЈАМА

Петак, 17.10.2008 | Међународна сарадња

Командант Копнене војске Војске Србије генерал-потпуковник Младен Ћирковић и начелник Генералштаба Копнене војске Италије генерал-потпуковник Фабрицио Кастањети потписали су данас "Писмо о намерама за сарадњу у области ванредних ситуација и разминирању између Србије и Италије".

Командант Копнене војске Војске Србије генерал-потпуковник Младен Ћирковић и начелник Генералштаба Копнене војске Италије генерал-потпуковник Фабрицио Кастањети потписали су данас „Писмо о намерама за сарадњу у области ванредних ситуација и разминирању између Србије и Италије“.

Свечаности у Централном дому ВС у Београду присуствовали су и државни секретар Министарства одбране Србије др Зоран Јефтић и амбасадор Италије у Србији Алесандро Мерола.

Изражавајући задовољство због успешне сарадње, посебно у периоду када је Италија контакт држава за сарадњу Србије са Натоом, амбасадор Мерола је истакао да потписани споразум има два важна аспекта. Први је технолошки, јер је донирана опрема за разминирање продукт најмодерније светске технологије, а други аспект је хуманитарни, јер ће разминирањем подручја у Србији бити спасени многи животи. „Овај чин затвориће један лош период, а отворити нови, период сарадње две војске, у коме има пуно добрих иницијатива“, рекао је амбасадор Мерола и изразио спремност Италије да подржи тежње Србије ка евроатлантским интеграцијама.

Државни секретар др Зоран Јефтић је захвалио на помоћи коју Италија пружа Србији у напорима да очисти подручја у којима још има експлозивних средстава која потенцијално могу угрозити живот становништва. Јефтић је такође изразио спремност Министарства одбране и Војске Србије да после потписивања Безбедносног споразума, Србија оствари интензивнију сарадњу у оквиру Програма Партнерства за мир.

Вредност донације коју ће Италија дати Србији у виду теренских возила, најсавременијих уређаја за разминирање и помоћне опреме износи 600.000 евра.

Повезане вести