Обележен Дан геодетске службе и Војногеографског института

Петак, 3.2.2017 | Култура и традиција

У Војногеографском институту у Београду, у присуству бројних гостију и пријатеља ове установе Војске Србије, обележен је Дан геодетске службе и Дан Војногеографског института.

Поздрављајући госте, представнике Министарства одбране и Војске Србије, пензионисане припаднике ВГИ и представнике фирми с којима сарађују, начелник ВГИ пуковник Зоран Срдић је истакао да је та установа током три века постојања и успешног рада мењала име, место у систему, организацију, па и државе, али никада своју основну делатност – „војничко премеравање Србије, састављање за воју употребу нужних карата, снимање и израђивање разних војничких планова, осматрање и проучавање земље своје и суседне у погледу географском, топографском и статистичком“, како је записано 1876. године у Устројству Ђенералштаба о оснивању геодетске службе.

– Најважнији задатак ВГИ и данас је израда Топографске карте размере 1:25000 четврте генерације, истакао је пуковник Срдић, додајући да је протекла јубиларна година остала упамћена по завршетку првих листова те значајне карте, највреднијег дела ВГИ.
 
Честитајући припадницима Геодетске службе и Војногеографског института, начелник Управе за извиђачке и обавештајне послове бригадни генерал Илија Тодоров је истакао да су током протеклих година постигли значајне резултате и извршили многоброне планске и непланске задатке који су позитивно утицали на функционисање Војске Србије и Министарства одбране. Посебно наглашавајући резултате остварене у области аерофотограметријског снимања из ваздуха, генерал Тодоров је рекао да ће нови савремени производи Института допринети бржем и квалитетнијем развоју нових одбрамбених система.
 
– И у овој години од ВГИ очекује се много, између осталог и израда нове Топографске карте размера 1:50000 и 1:100000,а у плану је и израда карте 1:250000 која ће се први пут наћи у употреби у Војсци Србије, рекао је генерал Тодоров. 

Повезане вести