Посета генерала Бренстрома Центру за обуку путем симулација

Уторак, 19.12.2017 | Међународна сарадња

У сусрет међународној вежби „Викинг 18“, руководилац те вежбе генерал–мајор Андреас Бренстром из Оружаних снага Шведске посетио је данас Центар за обуку путем симулација.

Том приликом сусрео се са пуковником Бошком Зорићем из Управе за обуку и доктрину Генералштаба Војске Србије, након чега је са представницима Центра за обуку путем симулација које је предводио пуковник Мичо Бранковић, обишао место на коме ће вежба „Викинг 18“ бити изведена, где је имао прилику да се увери у организационе компоненте издвојеног места вежбе у Србији.

Такође, у оквиру посете делегације Оружаних снага Шведске, у Центру је реализована и техничка радионица за припрему вежбе „Викинг 18“, која ће бити одржана од 16. до 26. априла наредне године.

Циљ међународне командно-штабне вежбе подржане рачунарским симулацијама „Викинг“ је побољшање у јединственом мултифункционалном и мултинационалном окружењу, а процес планирања ове комплексне вежбе траје више од године.

Главни организатор вежбе је Шведска уз подршку САД. У Шведској је стационирано и руководство вежбе, а издвојена места вежбе „Викинг 18“, уз Србију, биће још у Бразилу, Финској, Ирској и Бугарској.

Вежба „Викинг 18“, наредне године биће изведена осми пут, а 1999. Шведска и САД на самиту поводом прославе 50. годишњице од оснивања НАТО-а, иницирале одржавање прве вежбе тог типа. Од тада, у различитим интервалима, „Викинг“ успева да одржи статус најобимније мултинационалне вежбе подржане рачунарским симулацијама. 

Повезане вести