Обука резервног састава на полигону „Пескови“

Недеља, 28.5.2017 | Обука

На самосталном аутоматизованом стрелишту „Пескови“ у близини Пожаревца у току је обука лица из резервног састава једне пешадијске чете из састава Београдске бригаде.

Данашњи сегмент обуке – припремно гађањe из пешадијског оружја и увежбавањe минобацачког вода у ватреном дејству на том полигону обишао је начелник Одељења за обуку Управе за обуку и доктрину Генералштаба Војске Србије пуковник Бошко Зорић.

Говорећи о значају обуке припадника резервног састава, он је истакао да је реч о саставном делу обуке Војске Србије, коју чине мирнодопски и ратни састав, односно, онај који се попуњава из резерве.

- Наш војни обвезник, по важећем Закону о војној, радној и материјалној обавези, може у току једне календраске године бити позван 15 дана на обуку, односно, 90 дана на војну вежбу, када је реч о пасивној резерви. Сваком припаднику који је позван на обуку или војну вежбу прво следују трошкови путовања, од места пребивалишта, до локације своје јединице. У зависности да ли су војни обвезници запослени или не, припадају им различите надокнаде. Онима који нису запослени, припада накнада коју прописује Влада Србије. Лица која су запослена, примају плату код свог послодавца, коју Министарство одбране рефундира послодавцу – објашњава пуковник Зорић додајући да, за припаднике резервног састава, који су подофицири и официри, следује још и накнада за службено и трупно путовање за време боравка у јединицама Војске Србије.

Према његовим речима, за људе који су више пута позивани на обуку, који су у скорије време служили војни рок под оружјем, потребно је мање времена да достигну захтеване стандарде обуке.

– Овде имамо прилику да из разговора са лицима из резервног састава сазнамо да су они служили војни рок пре десет или петнаест година, па је евидентно да је ту потребна вишедневна обука да би се они вратили у тренаж, односно, достигли те стандарде које сам поменуо. Ми у Генералштабу Војске Србије правимо средњорочне планове позивања и обучавања резервног састава и тренутно је на снази план који обухвата период од 2016. до 2018. године, а следеће године ћемо радити нови план који ће обухватити средњерочни плански период од 2019. до 2021. године. У том плану дефинишемо број обвезника резерве, које ћемопозивати у наредним годинама. На основу нашег плана, јединице израђују своје средњорочне и годишње планове и обуке резервног састава – нагласио је пуковник Зорић закључујући да сви ти планови ступају на снагу у септембру или октобру текуће године за наредну календарску годину, па све спекулације да су пристигле „плаве коверте“ са позивима изненадна активност нису истините.

Према речима пуковника Мирослава Стефановића, команданта Команде за развој Београдске бригаде, у склопу редовних активности у плану рада Команде за 2017. годину спроводи се низ активности са циљем побољшања готовости Београдске бригаде.

– Активности се одвијају од појединачног позивања ради саопштавања ратног распореда, преко обуке лица за успешно извршење мобилизације и обуке јединица из ратне јединице нивоа чете и вода. Једна од таквих активности одвија се управо ових дана на полигону „Пескови“, а реч је о обуци једне пешадијске чете по свим питањима, прилагођавајући активности структури људства које сачињава чету. Као командант са задовољством могу да кажем да су сва лица из резервног састава, од којих су неки пре више од деценије служили војни рок, уз нашу помоћ, за врло кратко време формирали један изузетно поуздан колектив, уз прилагођавање активности њиховим психофизичким способностима – наглашава пуковник Стефановић.

Један од „резервиста“ који је данас био на редовној обуци на „Песковима“ је и резервни пешадијски потпоручник Дејан Ловић, машински инжењер запослен у ЈКП „Београдске електране“.

– Овде смо већ десетак дана и уз помоћ активних официра обнављамо своја знања која смо стекли током редовног служења војног рока, па уз дружење полако увежбавамо оно што нисмо знали – наглашава резервни потпоручник Ловић додајући да је прошле године добио позив, када му је саопштен и ратни распоред.

Он истиче да му долазак на редовну обуку није тешко пао, већ то сматра као нормалну дужност сваког пунолетног грађанина.

– Атмосфера је као кад смо били у војсци, само смо сада мало старији, имамо мало више седих и који килограм више, али све је сада прилагођено нама, тако да нема никаквих проблема – истиче резервни потпоручник Ловић.  

Повезане вести