Пријем председника Републике поводом Дана Војске Србије

Понедељак, 23.4.2018 | Култура и традиција

Председник Републике Србије и врховни командант Војске Србије Александар Вучић приредио је данас у згради генералног секретаријата председника Србије пријем поводом Дана Војске Србије.

Вучић: Војска је несумњиво најбољи део нашег друштва

 
Председник Републике Србије и врховни командант Војске Србије Александар Вучић приредио је данас у згради генералног секретаријата председника Србије пријем поводом Дана Војске Србије коме су присуствовали представници Владе, министар одбране Александар Вулин, начелник Генералштаба генерал Љубиша Диковић, представници Министарства одбране и Војске Србије, као и некадашњи високи војни руководиоци и ветерани.

Честитајући празник припадницима система одбране, председник Вучић је истакао да је данашњи дан прилика да покажемо јединство у прослави наших празника, чији су датуми одређеним у знак сећања на историјске догађаје ослободилачких и одбрамбених ратова Србије, значајних, не увек само за нашу земљу, већ и за Европу и цео свет.

- Пред Војском Србије је да буде снажан одвраћајући фактор за свакога ко би покушао или помислио да може да изврши агресију на нашу територију, на нашу земљу. Војска Србије мора да буде спремна, мора да буде обучена и ви морате да знате, сви ви који радите у Војсци Србије, а на које смо поносни због вашег професионализма, али и вашег родољубља, да држава Србија издваја шест стотина милиона евра на годишњем нивоу за своју Војску. То је мало у поређењу са војскама великих земаља, које представљају праве силе у том смислу речи, али за наш буџет то није мало новца. Издвајаћемо и више, али ћемо да тражимо и резултате – поручио је председник Вучић.

Према речима председника Републике, мораће да буде више озбиљности и одговорности, јер је Војска несумњиво најбољи део нашег друштва и најбољи систем у целом нашем друштву, а желимо да буде још бољи и спремни смо да уложимо још више новца захваљујући резултатима која држава Србије и Влада Србије постижу.

- Хоћу да вас замолим да будете још вреднији и још посвећенији. Наш је посао да заштитимо мир и стабилност, али Војску имамо да би нам помогла у очувању мира и стабилности и да би била одвраћајући фактор за све оне који желе урушавање Србије. Војска увек мора да буде спремна да одговори на сваки од тешких изазова. Ми смо имали угашену ловачку авијацију, имали смо готово угашене хеликоптерске јединице. Наша будућност и по том питању је сасвим другачија. Имаћемо најмодерније опремљеног војника ма колико чекали на пушке које треба да нам дођу споља, ма колико нама требало времена да покренемо брже нашу наменску индустрију и ма колико се мучили око тог питања, јер многи желе да зауставе развој, желе да се врате у време самоуправљања, а да не дозволе убрзани развој и наше наменске индустрије и наше армије у целини. Ми ћемо по том питању наставити вредно да радимо, а вама желим да се захвалим на томе што су увек уз свој народ када је тешко, кад имамо поплаве и било какве елементарне непогоде, што сте уз свој народ кад је притиснут споља, када људи очекују сигурност и стабилност, али ми и наша Војска морамо да будемо у сваком тренутку спремни на сваки од ових изазова – поручио је председни Вучић додајући да ће у будућносто морати да се ради још више, још снажније и са још већом посвећеношћу него што је то био случај до данас.

Обраћајући се припадницима Војске Србије, председник Вучић је истакао да су пред њима озбиљни задаци, а то је да увек буду спреми да потенцијалног агресора одврате, свесни свега онога што се у прошлости догађало.

- Србија увек мора да буде спремна, а на српској политици је да чува мир, стабилност, паметном политиком да води земљу, да никада Војска Србије не буде употребљена, али Војска Србије мора да буде у сваком тренутку спремна да одговори на сваки изазов – поручио је председник Вучић додајући да је поносан на то што су до сада припадници система одбране успешно чували независност Србије и слободу Србије, као њену највишу вредност.

Председник Вучић је изразио захвалност и ветеранима, људима који су некада водили Војску Србије и Војску Југославије, који су присуствовали данашњем пријему, а који су дали значајан печат очувању и одбране наше земље, уз молбу да увек помажу својим млађим колегама који данас воде Војску Србије.

Мирјана Крстовић, МЦ Одбрана

Повезане вести