Обележен Дан АБХ службе

Четвртак, 28.9.2017 | Обука

У Крушевцу је данас обележен Дан атомско-биолошко-хемијске службе, 85 година постојања и 10 година од формирања 246. батаљона АБХО.

У крушевачкој касарни „Цар Лазар“ припадници 246. батаљона атомско-биолошко-хемијске одбране (АБХО) и Центра АБХО данас су свечано обележили Дан атомско-биолошко-хемијске службе, 85 година постојања и 10 година од формирања 246. батаљона АБХО.

Свечаности су присуствовали командант Копнене војске генерал-потпуковник Милосав Симовић, команданти јединица из гарнизона Крушевац, пензионисани генерали, команданти јединица и припадници АБХ службе, представник Епархије крушевачке, представници локалне самоуправе, јавних установа и предузећа, школа и привредних организација из Крушевца.

Командант 246. батаљона АБХО потпуковник Зоран Вукадиновић је истакао да се испред припадника те службе налази време које доноси нове професионалне изазове и многобројне задатке и обавезе, а да је главни задатак одбрана Србије.

Прва регуларна јединица противхемијске заштите, позната као Барутански батаљон формирана је 28. септембра 1932. године у Војнотехничком заводу „Обилићево“ у Крушевцу. Овај датум се у Војсци Србије обележава као Дан атомско-биолошко-хемијске службе,, а традиције Барутанског батаљона данас достојно настављају 246. батаљон АБХО и Центар АБХО.

Повезане вести