Прослава Дана Треће бригаде копнене војске

Петак, 7.10.2016 | Култура и традиција

У нишкој касарни „Књаз Михаило“ данас је одржана свечаност поводом 7. октобра – Дана Треће бригаде копнене војске.

Свечаности су присуствовали командант Копнене војске генерал-потпуковник Милосав Симовић, епископ рашко-призренски и администратор нишке епархије Теодосије, градоначелник Ниша Дарко Булатовић, команданти јединица и установа Копнене војске и гарнизона Ниш, начелници Нишавског и Топличког управног округа Александар Цветковић и Небојша Вукадиновић, председници и представници општина, борачких организација, Организације резервних војних старешина, војних пензионера, школа и установа града Ниша.

Командант Копнене војске генерал-потпуковник Милосав Симовић честитао је припадницима Треће бригаде крсну славу и дан јединице и том прилоком нагласио: „Трећа бригада успешно извршава све задатке дуги низ година. Морамо да будемо упорни, доследни, истрајни и надати се бољој опреми, а оспособљеност је нешто на чему ћемо радити и тако бити прави наследници нашег Гвозденог пука, на који смо поносни сви, не само из Треће бригаде, већ и из Копнене војске и Војске Србије. Војници, официри и подофицири Гвозденог пука били су силни војници, али и наша Трећа бригада је јединица која успешно реализује задатке новог доба, како у нашој земљи, тако и ван Србије. Надамо се бољој опремљености у наредном периоду а наравно да ћемо наставити са обуком и усавршавањем наших људи и тежити да будемо што бољи“.

Командант Треће бригаде копнене војске бригадни генерал Миле Јелић се у свом обраћању осврнуо на историјат другог пешадијског пука Књаз Михаило и нагласио да су оперативне способности бригаде у протеклој години изграђиване и одржаване на захтеваном нивоу, са тежиштем на оспособљавању команди и јединица.

Прелазна заставица за најбољу чету припала је извиђачкој чети командног батаљона, којом командује мајор Лазар Калат.

Дан Треће бригаде копнене војске слави се 7. октобра у спомен на дан када је, у Првом  балканском  рату, Други пешадијски пук „Књаз Михаило“, чије традиције наставља Трећа бригада КоВ, кренуо у рат. Овај пук учествује у Кумановској, Прилепској и Битољској битки. У Другом балканском рату, у Брегалничкој бици, због енергичности, силине и непробојности одбране, од противника добија епитет „гвоздени“.

Повезане вести