Обележавање погибије припадника 78. моторизоване бригаде

Петак, 13.4.2018 | Култура и традиција

У селу Рељан у општини Прешево данас је обележенo деветнаест година од погибије припадника некадашње 78. моторизоване бригаде током НАТО агресије 1999. године.

Венце на спомен-обележје погинулим припадницима 78. моторизоване бригаде положила је делегација Копнене војске, коју је предводио командант Копнене војске генерал-потпуковник Милосав Симовић, делегације Града Врања и Пчињског управног округа на челу са градоначелником Слободаном Миленковићем, представници Полицијске управе Врање и Центра безбедносно информативне агенције, делегације Удружења ослободилачких ратова Врања, Бујановца и Прешева, удружења војних пензионера, Удружење резервних војних старешина из Бујановца, чланови породица и пријатељи погинулих.

Командант Четврте бригаде копнене војске пуковник Слободан Стопа у свом обраћању подсетио је присутне на дан када је пре 19 година страдало седaм припадника 78. моторизоване бригаде и додао да припадници бригаде никада не смеју заборавити своје саборце који су пали за слободу отаџбине.

„Нека нам дело наших хероја буде звезда водиља, ако некада будемо у прилици да бранимо отаџбину. Морамо бити одлучни и јаки као што су и они били. Морамо  због њих, јер су дали оно највредније за слободу отаџбине – своје животе“ изјавио је пуковник Стопа.

На данашњи дан 1999. године од бомби из авиона Северноатланског савеза погинули су мајор Љубисав Стојановић, капетан Драган Лукић, старији водник Жељко Алар, десетар Димче Стаменов, војник на служењу војног рока Слободан Мирковић и војници из резерве Александар Поповић и Нинослав Миленков.

Помен палим херојима одржао је војни свештеник Четврте бригаде копнене војске потпоручник јереј Ведран Костић.

Повезане вести