Уништавање неексплодираних убојних средстава

Петак, 4.9.2020 | Из јединица
У оквиру реализације редовних задатака, припадници јединице за разминирање и уклањање неексплодираних убојних средстава ангажовани су на чишћењу загађених површина у војним објектима широм Србије.

Своје задатке обављају свакодневно на аеродрому „Дубиње“ код Сјенице, војном објекту у околини Ужица, те касарни „Аеродром“ у Сомбору. На свим локацијама где су ангажовани, официри и подофицири имају задатак да очисте војне објекте од заосталих неексплодираних убојних средстава и створе безбедне услове за боравак и рад.

Извршавање овог одговорног задатка изискује добар одабир кадра, темељну припрему пре одласка на терен и правилно коришћење заштитне опреме. Када наиђу на одређено неексплодирано убојно средство, у складу са процедуром, приступају његовом обележавању и уништавању са безбедне удаљености, а затим инжињеријском машином и детектором настављају са испитивањем новонасталог кратера и полако али сигурно чисте терен од бомби, ракета и пројектила којим су гађани поменути објекти.

Припадници јединице су се својом стручношћу доказали у досадашњем раду и непрекидно раде на свом усавршавању. Важе за једну од најопремљенијих јединица Војске Србије и у рангу су са најбољим јединицама света у свом домену. Своје обучавање и усавршање стицали су на курсевима у нашој земљи, као и у иностранству, са припадницима Европске команде Оружаних снага САД, затим у Босни и Херцеговини, Грчкој, Немачкој и Русији.
Кључне речи

Повезане вести