Кинеска донација Војсци Србије

Уторак, 20.6.2017 | Међународна сарадња

Председник Републике, министaр одбране, начелник Генералштаба и амбасадор Народне Републике Кине присуствовали су данас примопредаји кинеске донације у панчевачкој касарни „НХ Стевица Јовановић“.

Председник Републике Александар Вучић, министaр одбране Зоран Ђорђевић, начелник Генералштаба генерал Љубиша Диковић и амбасадор Народне Републике Кине Ли Манчанг присуствовали су данас свечаној примопредаји кинеске донације у панчевачкој касарни „Народни херој Стевица Јовановић“.

Вредност донираних средства, која су том приликом предата на употребу Војсци Србије, износи 7 милиона јуана (око 900.000 евра), а реч је о 16 гумених чамаца, исто толико ванбродских мотора, пет моторних санки и десет преносивих уређаја за откривање експлозивних направа, која ће своју намену остварити у све три мисије Војске Србије.

Након обиласка донираних средстава изложених на полигону касарне,  министар Ђорђевић и амбасадор Ли Манчанг потписали су Потврду о примопредаји војне опреме.

Председник Вучић је истакао да је реч о значајној донацији за Војску Србије од чега ће један део отићи у Специјалну бригаду, а остатак у Речну флотилу.

- Ту су и чамци који могу да се користе на свим рекама у хуманитарне или борбене сврхе. Такође, моторне санке које служе за превоз снајперских парова, али и за превоз муниције, опреме и хране и свега другог што је неопходно. Како су ми овде током обиласка објаснили, детектори за експлозив и дрогу су веома прецизни и грешка може да буде свега један одсто – нагласио је председник Вучић.

- Поносан сам на чињеницу да смо успели да изградимо тако пријатељске односе са Народном Републиком Кином и да постанемо, иако бројчано мали народ, поуздан и сигуран пријатељ кинеском народу као што су они нама увек били – додао је председник Вучић.

Министар Ђорђевић је изразио захвалност амбасадору, као и Народној Републици Кини, која је увек била спремна да помогне Србији.

- Ово није први пут да Кина даје донацију нашој земљи и нашој Војсци, а били су ту и кад су биле поплаве и када год је било потребно нашем народу. Вредност досадашњих донација Кине нашем систему одбране износи четири милиона и деветсто педесет хиљада евра, а очекујемо још једну велику донацију – нагласио је министар одбране додајући да велике заслуге за сву помоћ кинеског народа нашој земљи има управо амбасадор Ли Манчанг.

Говорећи о донацији, амбасадор Ли Манчанг истакао да је она израз пријатељства кинеске армије према српској војсци, подсећајући да кинески народ никада неће заборавити учешће припадника Војске Србије на великој паради у Пекингу, где је показала снагу свог духа.

- Наставићемо са сличном сарадњом, а ја очекујем да ћемо реализовати и другу донацију – нагласио је кинески амбасадор.

Одговарајући на новинарска питања, председник Вучић је истакао да је Војска Србије сваког дана све опремљенија, најављујући за септембар презентацију 1500 војника опремљених најсавременијом опремом. 

Повезане вести