Вежбе с бојевим гађањима резервиста Прве бригаде

Петак, 15.9.2017 | Обука

Припадници резервног састава Прве бригаде копнене војске извели су јуче, након интензивне петнаестодневне обуке, тактичке вежбе с бојевим гађањима на тенковском стрелишту „Орешац“.

Припадници резервног састава 2. механизоване чете 16. механизованог батаљона Прве бригаде копнене војске извели су јуче, након интензивне петнаестодневне обуке, тактичке вежбе с бојевим гађањима механизованим водовима на тенковском стрелишту „Орешац“.

У претходних десетак дана на полигонима сремскомитровачке касарне и ближој околини изведена је тематика индивидуалне и колективне обуке. Стални чланови борбених возила пешадије БВП М80А, командири, возачи, оператори-нишанџије, и искрцни део – стрелци, пушкомитраљесци и снајперисти, понављали су и утврђивали знања стечена на служењу војног рока, али и стицали нова претачући их упорним вежбањем у вештине, све с циљем успешног извођења тактичких вежби са бојевим гађањима.

У неколико дана боравка на стрелишту изведена су гађања из личног наоружања, припремна и школска гађања наоружањем оклопних јединица и бојева гађања механизованих одељења.

– Сва лица из резервног састава ове јединице, сви из околине Срема, који је и претходних година познат по веома добром одзиву на војну вежбу, и раније су војни рок служила у оклопним и механизованим јединицама, па није било никаквих потешкоћа током ове обуке – каже командант батаљона мајор Радоје Адамовић истичући задовољство и садашњим одзивом и озбиљним приступом целокупног састава планираним активностима, што се и показало на гађањима. У већини случајева мете су обаране већ првим топовским мецима и митраљеским рафалима.

– Иако је Прва бригада копнене војске, као део копнене компоненте Војске Србије, тежишно професионална и бави се обуком професионалних припадника, резервни састав представља њен врло значајан део – рекао је командант Прве бригаде бригадни генерал Жељко Петровић након извршених тактичких вежби са бојевим гађањима. – Изузетно је значајно обучавати лица из резервног састава. Двадесетпрви век доноси изазове различитих врста и нема се баш толико времена да се јединице мобилишу, да се обучавају. Према томе, имати припаднике резервног састава у одређеној кондицији да могу да одговоре успешно на претње, да за кратко време обуку униформу и буду спремни за употребу, од изузетног је значаја – истакао је генерал Петровић.

Повезане вести