Обележена годишњица потонућа брода „Драва“

Среда, 13.4.2016 | Култура и традиција

Припадници Речне флотиле јуче су обележили 75. годишњицу херојског отпора фашистичком агресору и потонућа брода Југословенске краљевске морнарице „Драва“ с целокупном посадом и командантом поручником бојног брода прве класе Александром Берићем.

Тим поводом, на месном гробљу сремачког села Белегиш, где почивају земни остаци Александра Берића, заједно са мештанима, представницима општина Нови Бечеј, Стара Пазова и ученицима Основне школе „Вера Мишчевић“ одали су почаст славом овенчаном команданту. Делегација Флотиле коју је предводио капетан фрегате Жељко Стокић положила је венац крај спомен-бисте хероја Априлског рата.

На позицији потонућа, на 1287. пловном километру Дунава, уз звуке бродских сирена, плотуне из бродских топова и почасни поздрав бродске страже, венац у воду спустили су бригадни генерал Жељко Петровић, командант Прве бригаде копнене војске и новосадског гарнизона, и капетани бојног брода Љубиша Марковић из Генералштаба Војске Србије и Андрија Андрић, командант Речне флотиле.

Са палубе брода помен команданту и морнарима монитора одржао је капетан Ђорђе Стојисављевић, војни свештеник Прве бргаде, а о супротстављању посаде брода далеко надмоћнијем агресору и часном жртвовању, када је 12. априла 1941. године Александар Берић заједно је са својим бродом и 78 чланова посаде потонуо на дно Дунава, присутнима је говорио мајор Владимир Максић.

„Гледамо према Драви, на њој стоји командант Берић и наша застава која вијори. Одлучио је да сконча са својим пркосним бродом. Последње шта смо видели било је како поздравља ратну заставу. Био је велики, племенит, храбар, строг, али поштен  и частан човек, командант и ратник“, записане су речи малобројних преживелих очевидаца потонућа.

Повезане вести