Обележен Дан сећања

Четвртак, 24.3.2016 | Актуелности

Низом комеморативних скупова широм Србије данас је обележен 24. март – Дан сећања на жртве НАТО агресије на нашу земљу. Централна државна церемонија поводом 17. годишњице од почетка НАТО агресије на Србију одржана је данас у Варварину.

Низом комеморативних скупова широм Србије данас је обележен 24. март – Дан сећања на жртве НАТО агресије на нашу земљу.

Централна државна церемонија поводом 17. годишњице од почетка НАТО агресије на Србију одржана је данас у Варварину. Највишу државну делегацију Републике Србије предводили су премијер Владе Србије Александар Вучић и председница Народне скупштине Маја Гојковић. Комеморацији су присуствовали изасланици председника Србије, председник Републике Српске Милорад Додик, министри у Влади, представници Министарства одбране, Војске Србије.

Комеморативна церемонија почела је у подне код Споменика жртвама НАТО агресије, а државну комеморативну церемонију у Варварину најавиле су сирене за ваздушну опасност и црквена звона.

Венце на спомен обележје у Варварину положили су Александар Вучић, Милорад Додик и чланови породица страдалих у агресији.

Премијер Србије Александар Вучић је подсетио да су прве бомбе на Републику Србију пале 24. марта и да су у наредних 78 дана бомбе и даље падале убијајући становништво.

— Ноћ 24. марта биће вечно уклесана у српској историји као једна од најтежих за наш народ, као и наредних 78 дана и ноћи. Данас, 17 година касније, усправно и поносно, тужним гласом и тихо, али јасно, можемо свима да кажемо: Убијали сте нас, убијали сте нашу децу, али Србију нисте убили, јер Србију нико не може да убије – истакао је премијер.

Вучић је рекао како је агресија на једну малу и беспомоћну земљу била бесмислена и беспотребна, један од оних похода који све поруше, а никада ништа не реше.

— За крв ће морати да кажу да је била крв, а не случајност и колатерална штета. И да су била деца, а не борба за демократију и слободу. Бог ће им можда опростити. Ми јесмо, али нисмо заборавили, рекао је премијер и истакао да је наша одговорност да и сами добро запамтимо и никад више не поновимо сваку грешку коју смо у прошлости правили, сваки рат који смо водили убеђени да само то и умемо да радимо. Сваки сопствени колатерал који су произвели пусти снови, сваку смрт коју смо славили верујући да нас баш она ослобађа. То је наша опомена, истакао је Вучић.

—  И упркос ономе што се десило пре 17 година, стаћемо раме уз раме са нашим партнерима када су они на удару група мржње и терора и нико од нас не може боље да их разуме, јер то је интерес Србије, интерес нашег народа, интерес будућности. Сачуваћемо старе пријатеље и стећи нове, чак и оне са којима смо се у прошлости сукобљавали, јер тако то раде велики народи. А српски народ је велики народ који поштује своју прошлост и који уме да гледа у будућност, рекао је премијер Вучић.

Ваздушне снаге НАТО у недељу 30. маја 1999. године са четири пројектила бомбардовале су мост на Великој Морави у Варварину. Мост је због пијачног дана и празника Света тројица био пун људи. У нападу је погинуло 10 цивила, а 14 их је теже повређено.

Председник Републике Србије Томислав Николић одао је данас полагањем венаца пошту страдалима у нападу на болницу „Драгиша Мишовић” у Београду, поручивши да док је Србије и памћења, сва места страдања у бомбардовању треба обилазити.

—Док постоји Србије и памћења, оваква места страдања треба обилазити јер би нас недостатак памћења претворио у неки други народ и неке друге људе — рекао је председник Николић.

Председник Николић је истакао да се на данашњи дан труди да сваке године оде на друго место страдања јер, како је рекао, ни агресор није бирао кога ће да убија.

У бомбардовању болнице било је жртава на месту где се бори за живот и где није смела да падне бомба, приметио је Николић и додао „Сва места, а ово највише, су срамота једне цивилизације на крају 20. века, која се разрачунавала са једном политиком и руководством које јој није било по вољи”.

Венце на спомен-обележје седморици погинулих припадника Гардијске бригаде и три пацијента болнице „Драгиша Мишовић“ положили су и градоначелник Београда Синиша Мали, чланови породица настрадалих и делегација болнице „Др Драгиша Мишовић“.

Министар одбране Зоран Ђорђевић је у Прокупљу одао почаст и положио венце на споменик погинулим Топличанима у ратовима од 1990. до 1999. године. У делегацији Министарства одбране и Војске Србије поред министра одбране били су заменик команданта Здружене оперативне команде Генералштаба Војске Србије генерал-мајор Славољуб Јанићијевић и командант Треће бригаде КоВ бригадни генерал Миле Јелић, док су венце положиле и делегације Топличког управног округа, општине Прокупље, борачких удружења и родбина и пријатељи погинулих војника, полицајаца, резервиста и житеља Топлице.

У осврту на данашњи дан 1999. године, министар Ђорђевић је подсетио да је први удар у НАТО агресији изведен у 20 часова и пет минута бомбардовањем центра везе у прокупачкој касарни „Ратко Павловић Ћићко“ и да је те вечери пала прва жртва бомбардовања војник Бобан Недељковић.

— Почео је тада догађај без преседана у новијој светској историји - 78 дана константног бомбардовања. Војска Југославије је током НАТО агресије изгубила 659 припадника, од којих је 628 погинуло, док се 31 припадник води као нестао. Наша војска и народ су показали нераскидиву везу у борби за своју домовину. На бранику отаџбине стајала је наша храброст и младост. Нажалост, не можемо вратити оне који су дали своје животе, али сећањем можемо да продужимо њихово постојање међу нама. Важно је да се никад не заборави и зато данас са овог места нашег бола и поноса одајемо почаст свима који су дали животе за своју отаџбину – нагласио је министар одбране Зоран Ђорђевић.

Начелник Генералштаба Војске Србије генерал Љубиша Диковић присуствовао је данас обележавању Дана сећања на страдале у НАТО агресији у касарни „Стефан Немања“ у Рашки. Том приликом, генерал Диковић предводио је делегацију која је у име Војске Србије положила венац на спомен обележје „Хероји 37. моторизоване бригаде“, а коју су чинили и начелник Штаба Команде Друге бригаде Копнене војске пуковник Мухарем Фазлић и командант 21. пешадијског батаљона мајор Никола Грковић.

Из редова 37. моторизоване бригаде животе је положило 60 људи, а бригада је за своје резултате и пожртвованост одликована Орденом Народног Хероја.

Подсећајући на догађаје и околности који су обележили 1999. годину, генерал Диковић је истакао да смо сви били сведоци страдања с једне стране, а истовремено и отпора и јединства једне мале земље поносних и храбрих људи.

—Током 78 дана непрекидних ваздушних напада Војска је, црпећи снагу из достојанства свог народа које се могло видети и осетити на сваком кораку, храбро и пожртвовано бранила своју земљу пружајући отпор који је изненадио и агресора. Међу најбољим јединицама наше војске била је — 37. моторизована бригада из Рашке. Војници и старешине из ових крајева, са територија општина Рашка, Краљево и Врњачка Бања својим војничким врлинама, пожртвованошћу и спремношћу показали су како се бори за своју земљу и показали се достојним својих предака — нагласио је начелник Генералштаба.

Према његовим речима, сурови рат, који ми нисмо тражили однео је велики број живота, а на нама је, како је додао, да сачувамо успомену на око две и по хиљаде страдалих цивила и више од хиљаду погинулих припадника Војске и полиције који су те 1999. године за своју земљу дали оно највредније — своје животе.

— Често питам себе да ли смо се сви могли вратити живи са простора Косова и Метохије, где смо учествовали у противтерористичкој борби. Из тог пакла, то је било немогуће и они су дали своје животе храбро и часно извршавајући своје задатке, и да није било њих, ни ми задатак не би извршили. Ми смо се борили против терориста и били изложени дејствима НАТО из ваздушног простора, а данас када неки други терористи убијају недужне људе у Истанбулу, Анкари, Бриселу и Паризу, ми саосећамо са жртвама и њиховим породицама — поручио је генерал Диковић.

Венце су положили и чланови породица погинулих, као и делегације бројних удружења и организација. Током комеморативног скупа, служен је и помен настрадалим припадницима, а делегација Војске Србије предвођена генералом Диковићем обишла је и Спомен собу у касарни „Стефан Немања“.

Заменик начелника Генералштаба генерал-потпуковник Јовица Драганић, у пратњи команданта 250. ракетне бригаде за ПВД бригадног генерала Саве Миленковића и заменика команданта пуковника Тиосава Јанковића, положио је венац на споменик погинулим припадницима 250. ракетне бригаде у касарни „Бањица“ у Београду.

Поводом Дана сећања данас су у свим командама, јединицама и установама Војске Србије одржани комеморативни скупови, а делегације Војске Србије положиле су венце и цвеће на спомен-обележја широм Србије. Помен жртвама НАТО бомбардовања служен је у свим храмовима Српске православне цркве.

Кључне речи

Повезане вести