Значке и захвалнице војницима који су добровољно служили војни рок

Уторак, 17.4.2018 | Актуелности

У свечаној сали Старог двора данас је одржана церемонија уручења значки и захвалница отаџбине војницима са територије Београда који су упућени на добровољно служење војног рока у 2015. години.

Поводом Дана Војске Србије, у свечаној сали Старог двора данас је одржана церемонија свечаног уручења значки и захвалница отаџбине војницима са територије Београда који су упућени на добровољно служење војног рока у 2015. години.

Заменик градоначелника Андреја Младеновић, у име Града Београда честитао је окупљеним младићима и девојкама, додајући да данашња свечаност потврђује да је служење војног рока велика част, а такође је изразио захвалност и Војсци Србије која је са Градом Београдом приредила ову свечану доделу војничких значки и захвалница.

– Војска Србије је институција која је стуб сваке земље и сматрамо да у Граду Београду та сарадња треба да буде на највишем могућем нивоу. Веома је важно да на сваком ниовоу покажемо напредак и да све наше градске општине и Град Београд заједно раде на томе да се систем у коме улази локална самоуправа и главни град буде достојно представљен и да у систему одбране и систему функционисања земље имамо оно место које нам је предвиђено и плановима одбране целе земље, али и плановима одбране Града Београда – нагласио је Младеновић додајући да је за сваког младог човека служење војног рока својеврсна школа живота која, свакако, помаже да се лакше савладају сви животни изазови који стоје пред сваким од нас.

Окупљенима се обратио и начелник Регионалног центра Министарства одбране Београд пуковник Драган Стојчић који је истакао да су сви они добровољно одслужили војни рок, обучили се и показали да су спремни да бране своју отаџбину, а данас Град Београд показује поштовање према њима, као својим грађанима и војницима.

– Надам се да ће те ви бити набољи промотери војног позива и да ће ваши пријатељи и ваши рођаци, такође, желети да обуку униформу – поручио је пуковник Стојчић.

Подсећајући на дугу традицију и значај војничког позива на овим просторима, начелник Управе за обавезе одбране Министарства одбране пуковник Драган Котарлић је нагласио да је Србија поносна на своју Војску и на своје војнике, нарочито на младиће и девојке који су се добровољно пријавили за служење војног рока од 2011. године од када је Скупштина донела такву одлуку.

– Од увођења добровољног служења војног рока од почетка 2011. године, Регионални центар Београд је на добровољно служење војног рока упутио више од 1.300 девојака и младића и сви су успешно извршили војничку обуку и вратили се својим породицима. Војници који су одслужили војни рок преведени су у резервни састав Војске Србије, а они који су служили и завршили курс за резервне официре, указом председника промовисани су у чин резервног потпоручниока Војске Србије – нагласио је пуковник Котарлић подсећајући на актуелне отворене конкурсе за пријем у професионалну војну службу, као избор будуће каријере.

На данашњој свечаности уручено је 150 значки и захвалница, а церемонији су присуствовали и представници Града Београда, Министарства одбране и Војске Србије, Српске православне цркве, као и родбина и пријатељи окупљених војника.

Биљана Миљић, МЦ Одбрана

Повезане вести