Командант Копнене војске у посети Оружаним снагама Руске Федерације

Четвртак, 6.7.2017 | Међународна сарадња

Командант КоВ генерал-потпуковник Милосав Симовић боравио је у посети Копненој војсци Оружаних снага Руске Федерације, на позив команданта овог састава генерал-пуковника Олега Леонидовича Саљукова.

У саставу делегације Копнене војске, која је током боравка у Русији посетила Команду Копнене војске,  Општу војну академију Оружаних снага Руске федерације, 4. Гардијску тенковску дивизију, Институт „Цнииточмаш“ и компанију „Уралвагонзавод“, били су и командант Четврте бригаде Копнене војске пуковник Слободан Стопа, заменик команданта Речне флотиле, пуковник Драган Бојић, потпуковник Саша Тодоров и мајор Драган Николић из Копнене војске. У пратњи делегације био је пуковник Будимир Гајић, изасланик одбране Републике Србије у Москви.

Била је то могућност за упознавање са организацијом, задацима и ресурсима за реализацију обуке јединица Копнене војске оружаних снага Руске федерације.

Током разговора у Москви, генерал Саљуков упознао је генерала Симовића са перспективама и задацима развоја Копнене војске до 2020. године, након чега су двојица гeнeрала разговарала о могућностима унапређења сарадње кроз извођење заједничких вежби и обуке. 

У том погледу, разговарано је о учешћу тенковских јединица Копнене војске на такмичењу „Тенковски биатлон“ које се изводи у склопу Међународних војних игара, о учешћу 70 припадника 37. механизованог батаљона Треће бригаде Копнене војске на тактичкој вежби са бојним гађањем у Западном војном округу Руске федерације, и могућностима коришћења капацитета полигона у Јеиску за реализацију гађања ракетних јединица ПВО Копнене војске. Наглашен је значај донације Руске Федерације Војсци Србије у модернизованим тенковима Т-72 и оклопним возилима БМП-2 за унапређење оперативних способности Војске Србије и потврђено је задовољство обеју страна оствареним резултатима досадашње сарадње, чему су допринели и добри односи међу командантима Копнене војске. 

У наставку посете генерал Симовић, имао је званичне разговоре са замеником начелника Опште војне академије, генерал-потпуковником Јудином Сергејем Сергејевичем, представником компаније „Уралвагонзавод“, генералом армије Масловом Алексејем Федоровичем, представницима института „Цнииточмаш“, где су делегацији Копнене војске Војске Србије представљене могућности, капацитети и производи ових компанија. У компанији „Уралвагонзавод“ делегацији су представљене могућности модернизације тенка Т-72, који ће бити предмет донације Руске Федерације Војсци Србије. Приказана су и истраживања компаније на развоју артиљеријских оруђа, муниције и контролно-дијагностичке опреме.

Генерал Симовић је обишао и 4. Гардијску тенковску дивизију, где се упознао са структуром и наоружањем, и присуствовао гађањима из пешадијског наоружања, артиљеријских оруђа, тенкова и оклопних транспортера.

Током боравка у Москви, делегација Копнене војске обишла је и Храм Христа Спаситеља, Парк победе, Велики дворац у Кремљу и споменик Незнаном јунаку, на коме су генерали Симовић и Саљуков положили венац.   

Повезане вести