Нови контингент Војске Србије у мировној операцији УН на Кипру

Четвртак, 8.9.2016 | Мултинационалне операције

Уз звуке државне химне „Боже правде“ из касарне на Бањици свечано je испраћен нови контингент Војске Србије у мултинационалну операцију Уједињених нација на Кипру (UNFICYP).

У мултинационалну операцију Уједињених нација у Републици Кипар упућује се пешадијски вод од 37 припадника 250. ракетне бригаде за противваздухопловна дејства, као прва јединица из састава РВ и ПВО, 2 војна посматрача и 6 чланова патроле који ће извршавати одговорне задатке у мисији започетој на том етнички подељеном медитеранском острву пре 52 године. 

Свечаности су присуствовали заменик начелника Генералштаба ВС генерал-потпуковник Јовица Драганић, начелник Управе за оперативне послове генерал-мајор Војин Ч. Јондић, командант РВ и ПВО генерал-мајор Ранко Живак са сарадицима, припадници Центра за мировне операције, команданти јединица и начелници установа у касарни „Бањица“ и родбина и пријатељи српских мировњака који ће, у оквиру једанаесте ротације, заменити јединицу Копнене војске.

– Одлазак припадника 250. ракетне бригаде за ПВД у мировну операцију на Кипру представља наставак традиције нашег учешћа у мировним мисијама Уједнињених нација започет још давне 1956. године мисијом на Синају. Република Србија је привржена идејама и циљевима Организације Уједињених нација и у границама својих могућности активно доприноси очувању мира и безбедности у региону и свету, нагласио је заменик начелника Генералштаба ВС генерал-потпуковник Јовица Драганић, додајући да су припадници Војске Србије у мисији на Кипру од 2010. године, у саставу словачко-мађарског контигента, ангажовани на задацима надгледања на линији раздвајања, спречавања обнове непријатељства пружања подршке у спровођењу хуманих асистенција и успостављања и одржавања владавине права.

– Уједињене нације су Војску Србије препознале као професионалног и оспособљеног партнера који доследно и принципијелно извршава постављене задатке мисије. Тиме се у најбољем светлу представљају Министарство одбране и Војска Србије и доприноси јачању угледа Републике Србије. Извршавање задатака ван граница Србије подразумева велику одговорност, одрицање и пожртвовање. Досадашњи резултати припадника Војске Србије у овој и другим мировним операцијама, оцењени највишим оценама, потврдили су велики углед српског војника који је увек био оличење врхунског професионализма, војничких врлина и оданости војсци и отаџбини – истакао је генерал Драганић.

Предајући заставу Србије капетану Владану Алексићу, командиру вода који одлази на Кипар, заменик начелника Генералштаба је поручио да своје дужности извршавају одговорно, часно, поштено и дисциплиновано, да делима и понашањем у свим ситуацијама преносе поруке мира и граде односе пријатељства и разумевања. 

Повезане вести