Свечана академија поводом 100 година телекомуникација у војсци

Понедељак, 19.9.2016 | Култура и традиција

Свечаном академијом у Дому Гарде на Топчидеру обележен је 20. септембар – Дан службе телекомуникација и сто година службе телекомуникација у српској војсци.

Свечаности су присуствовали министар одбране Зоран Ђорђевић и заменик начелника Генералштаба Војске Србије генерал-потпуковник Јовица Драганић, са члановима колегијума, команданти, начелници и директори јединица и установа Министарства одбране и Војске Србије, припадници јединица везе, претходни начелници управа и сектора за везу, пензионисани припадници рода везе и службе телекомуникација, представници државних органа, институција и предузећа с којима Управа за телекомуникације и информатику већ деценијама успешно сарађује.

Честитајући припадницима службе телекомуникација Дан службе и век успешног постојања, а везистима 10 година од формирања Бригаде везе, министар одбране Зоран Ђорђевић је, између осталог, рекао да су непрекидни напори везиста да, још у време балканских ратова, створе услове да свака наредба команде на време стигне до војника дивљења вредни.

– За време Великог и Другог светског рата, за време НАТО агресије на нашу земљу, увек сте били спремни да извршите задатке за које сте се школовали и били обучавани. Доказали сте сву своју храброст, способност, али и одлучност да одбраните оно што је нашем војнику најсветије, а то је слобода наше домовине и њених грађана. У тој борби многи припадници рода дали су и своје животе. Данас ви представљате компактан и потпуно функционалан део система одбране. До сада постигнути резултати нас уверавају да служба телекомуникација располаже кадром способним за квалитетно извршавање свих постављених задатака који ће омогућити успешно командовање и руковођење у Министарству одбране и Војсци Србије, рекао је министар Ђорђевић, посебно истичући и достигнути ниво сарадње у области телекомуникација остварен с другим државним органима и предузећима.

Многобројним гостима обратио се и начелник Управе за телекомуникације и информатику Генералштаба Војске Србије бригадни генерал Предраг Симовић који је, краћим освртом на настанак и развој телекомуникација у српској војсци, подсетио на најважније периоде и константе у њеном сто година дугом постојању.

– Данас је служба телекомуникација способна да квалитетно реализује комуникације за потребе командовања и руковођења. Своје мисије и задатке извршавамо непрекидно, ефикасно и правовремено, за што је заслужан целокупан кадар службе и јединица везе. Наше обавезе и задатке у све три мисије извршаваћемо уз стална прегнућа у складу с потребама и захтевима наше Војске и непрекидно сећање на наше претходнике и колеге који нису жалили животе у извршавању одговорних и сложених задатака, рекао је генерал Симовић.

У знак захвалности за дугогодишњу успешну и квалитетну сарадњу и несебичан допринос у области телекомуникација, служба телекомуникација у Министарству одбране и Војсци Србије је поводом Дана службе и 100 година успешног развоја заслужним државним и приватним предузећима доделила плакете Генералштаба Војске Србије и захвалнице Министарства одбране.

Уз учешће Уметничког ансамбла „Станислав Бинички“, свечана академија завршена је сценско-музичким програмом „Веза је као ваздух“.

Повезане вести