Обележен Дан Техничког опитног центра

Среда, 22.3.2017 | Култура и традиција

Свечаним скупом и доделом признања најзаслужнијим појединицима, данас је у Београду обележен 22. март — Дан Техничког опитног центра Војске Србије.

Дан Техничког опитног центра – 22. март и 44. година постојања обележени су данас свечаним скупом у тој установи. У име начелника Генералштаба Војске Србије и начелника Управе за планирање и развој Генералштаба припаднике Техничког опитног центра поздравио је пуковник Горан Десанчић.

– Технички опитни центар кроз своје елаборате и извештаје са испитивања пише историју опремања Војске. И нигде нећете наћи бољи архив о томе шта је ушло и шта ће све ући у Војску Србије у наредном периоду. Када то погледате видите колики је значај Техничког опитног центра – истакао је пуковник Десанчић.

Он је рекао да су у плану развоја и опремања за ову годину опредељена значајна  средства за опремање ТОЦ-а савременом мерном и испитном опремом, али и да је ово година у којој ће се испитивати средстава која ће у наредном периоду значајно подићи оперативне способности Војске. 

Говорећи о резултатима у протеклој години директор Техничког опитног центра пуковник Слободан Илић је истакао да су припадници Техничког опитног центра вредно радили на више од осамдесет пројеката, да су метролози добили еталоне који су јединствени у Републици Србији и опремили нову лабораторију за еталонирање мерних средстава за величине, време и фреквенцију.

Пуковник Илић је истакао и улогу Сектора за ваздухопловна средства, који је поред авиона „ласта”, учествовао и у испитивањима значајних средстава попут падобрана и компоненти ваздухоплова. 

Значајне резултате постигао је и Центар за испитивање наоружања и војне опреме у Никинцима јер је тамо током протекле године извршено испитивање гађањем са око 8.000 артиљеријских пројектила калибра 60 и више милиметара, лансирано више од 200 ракета, а ископано и уништено око 180 неексплодираних убојних средстава. 

– Нама остаје да радимо као што смо и до сада радили. Тактичком носиоцу да кажемо техничку истину, да му предложимо оно што је корисно за њега да испита и да му дамо наше мишљење о томе да ли то средство заслужује да буде усвојено у наоружање и војну опрему Војске Србије – истакао је директор Техничког опитног центра.

На крају свечаног скупа подељене су награде и признања заслужним припадницима Техничког опитног центра. 

Повезане вести