ВОЈСКА СРБИЈЕ

Успешно изведена вежба Платинасти вук 18

Четвртак, 21.6.2018 | Обука

Министар одбране Александар Вулин присуствовао је данас дану високих званица мултинационалне вежбе „Платинасти вук 18“ у бази „Југ“.

На вежби Платинасти вук је учествовало око 500 официра, подофицира и војника оружаних снага Босне и Херцеговине, Бугарске, Велике Британије, Мађарске, Румуније, Сједињених Америчких Држава, Уједињених Арапских Емирата, Црне Горе и Србије.

Како је истакао министар Вулин, Војска Србије као једну од најважнијих својих мисија има учешће у мировним операцијама.

– На овај начин ми се припремамо да у целом свету донесемо мир, да тамо где су рат и мржња наступе мир и напредак. Војска Србије на овај начин показује да је у стању да сарађује са најразвијенијим војскама света, показује да је у стању да пренесе своје искуство, баш као што може да прихвати и прими искуство осталих оружаних снага. Захвалан сам представницима свих земаља које су данас овде, на њиховом раду, ентузијазму, упорности, али исто тако желим да похвалим припаднике Војске Србије који су показали да су наше искуство и обученост на највишем светском нивоу, истакао је министар одбране.

Он је поручио да је држава Србија војно неутрална и као таква сарађује и са Истоком и са Западом.

– Свако од кога можемо да научимо је добродошао, баш као што и ми можемо да научимо многе друге. Држава Србија ће увек водити рачуна о томе да одржава баланс у својој спољној политици, као што одржава баланс у својој војсци и у наоружавању и припремању своје војске. Војска Србије је у стању да заштити своју земљу, наш начин живота и наш народ. Свака вежба, као што је и ова, додатно ће унапредити нашу борбену готовост, способност да подржимо све одлуке државног руководства које се тичу судбине ове земље, као што смо у стању да обезбедимо мир и сигурност на читавом простору Републике Србије за све наше грађане, закључио је министар Вулин.

Амбасадор Сједињених Америчких Држава у Србији Кајл Скот похвалио је данашњу вежбу и све њене учеснике.

– То је вежба која је веома корисна за мировне операције и најважније је да могу и наше јединице и разне међународне јединице заједно да вежбају. У мировним операцијама учествује више различитих војски и они морају да знају како да комуницирају и морају имати исту тактику. Ми смо веома срећни што смо учествовали у вежби, а ја сам посебно срећан што је сарадња српске и америчке војске дубока и што имамо три пута више вежби са Србијом, него што Србија има са било којим другим партнером. Поносни смо на то, а и резултати су видљиви, нагласио је Скот.

Амбасадор Велике Британије у Србији Денис Киф такође је изразио задовољство успешно завршеном вежбом.

– Наша војска има прилику да већ други пут учествује на вежби Платинасти вук. За нас је то веома важно јер можемо да развијамо нашу сарадњу у овој области, као што развијамо и у другим областима са Србијом. Хоћемо да имамо у Србији и на Западном Балкану важну улогу и у будућности. Надам се да ће ова сарадња наставити да се развија, истакао је Киф.

Руководилац вежбе пуковник Слађан Стаменковић изразио је задовољство радом, дисциплином и професионализмом свих учесника вежбе.

Циљ вежбе је да унапреди интероперабилност, међусобно разумевање припадника оружаних снага партнерских земаља на тактичком нивоу у току извршења операције подршке миру у мултинационалном окружењу.

Вежба се изводила по темама Тактике, технике и процедуре у мултинационалним операцијама – неубојито оружје и Операција очувања мира, а припадници војски земаља учесница увежбавали су употребу несмртоносног оружја, процедуре, радње и поступке приликом ангажовања у мултинационалним операцијама у међународном окружењу.

Повезане вести