Прво такмичење извиђачких јединица Копнене војске

Среда, 13.4.2016 | Обука

Прво такмичење извиђачких јединица Копнене војске, на коме су учествовале четири екипе из бригада копнене војске, завршено је данас доделом пехара и диплома најуспешнијим такмичарима и екипама.

Надметање је одржано од 11. до 13. априла на стрелишту „Међа“, нишком базену „Чаир“ и Малом Јастрепцу, с циљем провере оспособљености извиђачких јединица, размене искустава, дефинисања циљева за обуку и унапређења оперативних способности.

Извиђачи су се такмичили у гађању ножем, бомбом, аутоматском пушком и пиштољем, затим склековима, дизању трупа са тла, изради ложишта и замки, пливању, борилачким вештинама и оријентирингу. Одмерили су снаге у савлађивању контаминираног земљишта, извлачењу рањеника и возила, савлађивању жичане препреке, савлађивању препреке конопцем, савлађивању водене препреке десантним чамцем, претресу терена и оријентацији на карти.

Прелазни пехар најбољој екипи у свеукупном пласману припао је извиђачкој чети Треће бригаде копнене војске, коју је предводио капетан Лазар Калат.

Затварању такмичења на стрелишту „Међа“  присуствовали су командант Копнене војске генерал-потпуковник Милосав Симовић, начелник Управе за обавештајно-извиђачке послове (Ј-2) Генералштаба бригадни генерал Илија Тодоров, команданти бригада Копнене војске и командант 3. центра за обуку.

Командант Копнене војске честитао је победницима и доделио победнички пехар и дипломе најбољим екипама и појединцима и нагласио: „Наш заједнички циљ био је да сагледамо степен психофизичке оспособљености припадника наших јединица и на основу тога дефинишемо задатке за побољшање нивоа оперативних способности. Драго ми је да сте показали стручност и пожртвовање и изградили осећај припадности вашим извиђачким четама, бригадама Копнене војске, држави Србији и Војсци Србије“.

Повезане вести