Међународни курс из области заштите од хемијског оружја

Понедељак, 3.6.2013 | Међународна сарадња

У Центру за усавршавање кадрова атомско-билошко-хемијске одбране у Крушевцу данас је почео девети међународни курс из области заштите од хемијског оружја. Петодневни курс похађа 17 учесника из 13 земаља потписница Конвенције о забрани употребе хемијског оружја (CWC – Chemical Weapons Convection).

У Центру за усавршавање кадрова атомско-билошко-хемијске одбране у Крушевцу данас је почео девети међународни курс из области заштите од хемијског оружја.

Петодневни курс похађа 17 учесника из 13 земаља потписница Конвенције о забрани употребе хемијског оружја (CWC – Chemical Weapons Convection).

Реализација курса представља континуитет успешне сарадње Организације за забрану хемијског оружја (Organization for Prohibition of the Chemical Weapons – OPCW) и Mинистарства одбране у имплементацији Конвенције.

Обуку изводе предавачи и асистенти из Центра за усавршавање кадрова АБХО, Војне академије и Војномедицинске академије.

Програмом курса обухваћени су детекција и идентификација токсичних хемикалија, деконтаминација, заштита, имплементација Конвенције, обука у теренским условима на опреми и средствима АБХО, као и обилазак културно-историјских знаменитости Крушевца.

Отварању курса присуствовали су начелник штаба Команде за обуку бригадни генерал Јелесије Радивојевић, заменик команданта Центра за усавршавање кадрова АБХО, потпуковник др Иван Лазаревић и представница Техничког секретеријата OPCW Меган Томас.

Повезане вести