Речна флотила поставилa понтонски мост у Бачком Моноштору

Недеља, 20.7.2014 | Цивилно-војна сарадња

Припадници Другог понтонирског батаљона Речне флотиле поставили су јуче у резервату природе „Горње Подунавље“ у Бачком Моноштору понтонски мост за потребе Шумског газдинства „Сомбор“. Mостом дужине 82,5 метара и носивости 60 тона премошћен је канал Дунав–Тиса–Дунав.

Припадници Другог понтонирског батаљона Речне флотиле поставили су јуче у резервату природе „Горње Подунавље“ у Бачком Моноштору понтонски мост за потребе Шумског газдинства „Сомбор“.

Mостом дужине 82,5 метара и носивости 60 тона премошћен је канал Дунав–Тиса–Дунав, чиме је омогућен безбедан прелазак тешким транспортним камионима натовареним дрвном масом.

Према речима најодговорнијих у Шумском газдинству, око 7 хиљада хектара шуме и корисници два викенд насеља оријентисани су на постављени понтонски мост, а током месец и по дана из резервата ће преко моста бити превезено више од 12 хиљада метара кубних трупаца и већа количина пратећег огревног дрвета. Осим тога, становницима тог краја биће увелико скраћен пут за одлазак на поља и обављање послова пољопривредном механизацијом.

Радну групу за опслуживање моста чини десет професионалних понтонираца, којима командује старији водник прве класе Небојша Павличевић, командир мосног места преласка, и за њих времена за предах готово да и неће бити. Дежурство на мосту траје непрекидно и подразумева обезбеђење моста, контролу и регулисање саобраћаја, навођење возила, контролу везова и спојница, отварање моста за потребе речног саобраћаја и његово поновно спајање.

Веома су важни и стално праћење водостаја – јер падање или раст нивоа воде захтевају скраћивање, односно продужење моста – и идентификација евентуалних оштећења током експлоатације. Понтонирци ће бринути и о отклањању дрвног отпада који плива водом са узводне стране како би спречили нарушавање безбедности моста.

– Пружањем услуге, којом ће се у буџет Републике Србије прилити значајна средства, војници и старешине реализују и практичне садржаје колективне обуке у успостављању и одржавању мосног места преласка – истиче капетан Марко Радојчић, командир понтонирске чете.

Повезане вести