Успешно завршена вежба Викинг 18

Четвртак, 26.4.2018 | Обука

У касарни „Бањица 2“ у Београду, на издвојеном командном месту Србија, синоћ је завршена десетодневна мултинационална командно-штабна вежба подржана рачунарским симулацијама „Викинг 18“.

Оцењујући вежбу успешном, официр за њено планирање пуковник Бошко Зорић истакао је да је веома задовољан њеним током.

– Испунили смо све циљеве дефинисане у припреми вежбе, а посебно сам лично веома задовољан због врхунског професионализма који су сви учесници показали током њене реализације. Видео сам висок ниво залагања, а посебно задовољство изражавам због одличних међуљудских односа и велике колегијалности које су сви учесници исказали током извршавања сложених задатака, рекао је пуковник Зорић и додао да је Викинг 18 још једно велико искуство за Војску Србије уз констатацију да је напредак највише постигнутих у области  цивилно-војне сарадње. 

Он је изразио уверење да ће заједнички рад свих учесника дати допринос и у планирању и реализацији будућих вежби, а да ће Војска Србије своја искуства уграђивати већ у првим наредним активностима. 

Руководилац вежбе у Србији и начелник Центра за обуку путем симулација пуковник Мичо Бранковић, истакао је да су сви циљеви обучавања испуњени а посебно они који се односе на унапређење обуке старешина за рад у мултинационалним операцијама.

– Исто је и кад је реч о постизању нивоа интероперабилности јер смо радили на истом језику и по идентичним процедурама а постигнути су и одлични резултати у развијању међусобног поверења – рекао је пуковник Бранковић.

Свим учесницима вежбе и представницима организација официр за планирање Викинга 18 пуковник Бошко Зорић уручио је сертификате и пригодне поклоне.

Викинг 18 је највећа командно-штабна и дистрибуирана вежба, на којој је учествовало 65 земаља, а организована је под покровитељством Краљевине Шведске, где је и главно командно место. Извођена је на још шест издвојених командних места: у Србији, Бугарској, Ирској, Финској и, први пут ове године, у Бразилу.

Србија је други пут домаћин вежбе на којој су ове године учествовали представници 85 организација и више од 3000 учесника, а код нас се увежбавало 108 припадника Министарства одбране и Војске Србије, 40 припадника страних оружаних снага и 57 припадника полиције, владиних и невладиних организација.

Владимир Вјештић, МЦ Одбрана

Повезане вести