Богат програм у Нишу поводом Дана Копнене војске

Понедељак, 13.11.2017 | Култура и традиција

Поводом Дана примирја у Првом светском рату, Дана Копнене војске и Дана пешадије, припадници Копнене војске су за грађане Ниша приредили богат културно-уметнички програм.

Поводом обележавања Дана примирја у Првом светском рату, Дана Копнене војске и Дана пешадије, припадници Копнене војске јуче су за грађане Ниша приредили наступе плесних група „Тамо далеко” из гарнизона Ниш, Врање, Нови Сад и Краљево, дела војног фолклорног ансамбла „Шајкача” и Културно-уметничког друштва „Абрашевић”. На Тргу краља Милана чули су се звуци Бојарке, Краљевог кола, Кола краљице Драге, Пупиновог кола, Српкиње и играли Бечки валцер и Кадрил.

Јучерашње активности пратили су командант Копнене војске генерал-потпуковник Милосав Симовић са сарадницима, градоначелник Ниша Дарко Булатовић, председници градских општина, команданти бригада и самосталних батаљона Копнене војске из гарнизона Ниш, представници удружења војних пензионера, организације резервних војних старешина, удружења ослободилачких ратова и бројни грађани.

– Војници се спремају за рат, али су први и за то да никада не дође до рата зато што рат никоме не доноси срећу, рекао је генерал Симовић, додајући да сваки старешина који је у рату изгубио војника или имао рањеног војника и да сваки грађанин, који је доживео несрећу у породици, никада неће пожелети рат. 

– Боље хиљаду дана преговарати него један сат ратовати – нагласио је генерал Симовић.

У склопу обележавања војних празника, поред наступа плесних група и Војног оркестра Ниш, приређени су тактичко-технички зборови наоружања и војне опреме и приказ дела способности у Пироту, Мерошини и Гаџином Хану, док ће се исти у Алексинцу, Књажевцу, Белој Паланци, Сврљигу и Бојнику обележити у наредне две недеље.

Посетиоци су били одушевљени наступима и приликом да се друже са припадницима Копнене војске.

Повезане вести