АКЦИЈА “ОТВОРЕНИ ДАН“ У ПАНЧЕВУ И У ВОЈНОТЕХНИЧКОМ ИНСТИТУТУ

Субота, 18.10.2008 | Цивилно-војна сарадња

Капије касарне „Стевица Јовановић“ у Панчеву данас су, у акцији „Отворени дан“, први пут отворене за грађане који су у великом броју дошли да се ближе упознају са животом и радом војника из гарнизона града на Тамишу. Војнотехнички институт данас је у оквиру акције „Отворени дан“ у својим просторијама у Жаркову у Београду угостио више хиљада грађана.

Капије касарне „Стевица Јовановић“ у Панчеву данас су, у акцији „Отворени дан“, први пут отворене за грађане који су у великом броју дошли да се ближе упознају са животом и радом војника из гарнизона града на Тамишу. Акцију су заједнички организовали Други центар за обуку ВС у Панчеву и Специјална бригада Копнене војске.

Командант Другог центра за обуку потпуковник Стево Радоњичкић истакао је да је акција „Отворени дан“ изванредна прилика за непосредну комуникацију војске и грађана, за шта постоји велики обострани интерес. Он је рекао да, на пример, Војска Србије има потребу да у панчевачком гарнизону запосли око 200 професионалних војника, а сусрети са грађанима попут данашњег јединствена су прилика да што више суграђана буде обавештено о томе.

Посетиоци акције у Панчеву присуствовали су демонстрацији обучености војника Другог центра у савлађивању пешадијских препрека, а припадници Специјалне бригаде приказали су им падобранску, војнополицијску и верачку опрему и различите врсте униформе коју користе специјалци. Приказ је пратила и пројекција филма о Специјалној бригади, а гостима је послужен и војнички оброк “из казана”.

Војнотехнички институт данас је у оквиру акције „Отворени дан“ у својим просторијама у Жаркову у Београду угостио више хиљада грађана, ученика и студената који су са занимањем разгледали лабораторије, уређаје и опрему Института.

Међу гостима били су и председник општине Чукарица, Милан Тлачинац са сарадницима.

Посебно занимање посетиоци су показали за аеро-тунел и карактеристична истраживања која се у њему врше, као и за лабораторију за експерименталну динамику и електронске и телекомуникационе системе.

Домаћини у Институту били су директор пуковник др Младен Пантић и бригадни генерал др Данко Јовановић, начелник Управе за одбрамбене технологије.

Повезане вести