Почасном паљбом отворени Дани Београда

Понедељак, 16.4.2018 | Актуелности

Почасна паљба, на Савској тераси на Калемегдану, с три плотуна из пет артиљеријских оруђа Гарде Војске Србије, означила је почетак јединствене манифестације „Дани Београда“.

Почасна паљба, на Савској тераси на Калемегдану, с три плотуна из пет артиљеријских оруђа Гарде Војске Србије означила је почетак јединствене манифестације „Дани Београда“ који се у српској престоници одвијају од 16. до 19. априла.

Током тродневне гламурозне манифестације, ове године организоване под називом „Београдски времеплов“, на Калемегданској тврђави се приређују многобројни концерти, изложбе, историјски игрокази, позоришне представе... Све градске институције биће отворене за јавност, а централна свечаност посвећена је обележавању 150 година од предаје градских кључева Кнежевини Србији.

Манифестација Дани Београда одржава се поводом два важна догађаја у дуговековној историји српске престонице – 16. априла 878. године када је, у писму Папе Јована Осмог, први пут поменуто име Београда и 19. априла 1867. када је кнез Михаило Обреновић од Турака добио кључеве Београдске тврђаве, чиме је Београд и симболично враћен Србима.  

Душан Глишић, МЦ „Одбрана“        

Повезане вести