Посади хеликоптера постхумно златна плакета за „Најплеменитији подвиг године“

Среда, 10.2.2016 | Актуелности

У Скупштини Београда данас су уручена признања поводом 53. по реду акције Вечерњих новости „Најплеменитији подвиг године“, у којој се, већ традиционално бирају најбољи међу хуманим и несебичним људима који су обележили годину за нама.

Златна плакета за подвиг који се додељује постхумно припала је четворочланој посади хеликоптера Војске Србије, коју су чинили мајор Омер Мехић, капетан Милован Ђукарић, заставници Небојша Драјић и Иван Миладиновић и двоје медицинара из Новог Пазара Џевад Љајић, Мирослав Веселиновић, који су страдали у паду летелице у Сурчину у покушају да спасу тек рођену бебу. Сви су се и раније истицали својом племенитошћу, а Иван Миладиновић је, за живота, добио пре годину дана плакету за најплеменитији подвиг. Плакета је уручена члановима породица настрадалих хероја.

Свечаности су присуствовали председник Републике Србије Томислав Николић, начелник Генералштаба Војске Србије генерал Љубиша Диковић, државни секретар у Министарству одбране Зоран Ђорђевић и командант РВ и ПВО генерал-мајор Ранко Живак.

По избору жирија, златна плакета за појединачни најплеменитији подвиг припала је Марку Јакшићу, храбром момку из Вишеграда који из запаљене зграду у Београду са медицинским сестрама и особљем спасао шесторо немоћних штићеника те установе.

Златну плакету за дечји подвиг примио је једанаестогодишњи Никола Влајковић из Краљева, који је, после тешког саобраћајног удеса у Грчкој, из запаљеног аутомобила извукао једногодишњу сестру, док су мајка и отац били заглављени у олупини и ипак успели да се спасу, само неколико секунди пре него што је експлодирала боца за плин.

Златна плакета за колективни најплеменитији подвиг додељена је житељима насеља Степановићево, који су покренули акцију и омогућили да тешко оболели супружници Славиша (44) и Драгана (40) Гордић отплате кредите, и на тај начин помогли да макар не морају да брину о будућности своје четворо деце.

Специјалну плакету добила је и Слободанка Лекић, пензионерка из села код Зубиног Потока, која од своје скромне пензије одвајала новац како би помагала болеснима и сиромашнима. Међу награђенима је и Ирац Марк Китинг, који је, са својим псом пешачио до Крфа и назад, како би сакупио новац за децу оболелу од рака. Признање ће добити и Мустафа Коленовић који је заслужан што су сачувани животи петоро Ужичана, који су се давили у Златарском језеру.

Признање за хуманост добио је и Јован Симић који је организовао једну од најуспешнијих хуманитарних акција, аукцију дресова које је продао да би помогао малој Нађи Новаковић. Постхумно је награђен и Славиша Кадић из Лешка који је настрадао у Сибиру спасавајући колеге из пожара који је захватио радничке бараке. Специјална плакета уручена је и Живораду Ђурићу, познатом по хуманитарним акцијама у којима годинама помаже избегличким породицама, сиромашним ђацима, младим спортистима.

Посебна плакета додељена је Српком националном савету Црне Горе, која је обновила спомен-обележје на Бојној њиви, месту најжешћих окршаја чувене Мојковачке битке. Такође, награђен је подвиг радника ЈП "Железнице Србије", Зорана Симовића, који је висећи над провалијом ручно укочио воз спасивши више од 50 путника у помахниталом возу, који је саобраћао на линији Ниш–Сврљиг.

Уз академика Матију Бећковића, жири "Најплеменитијег подвига" чинили су и академик Душан Ковачевић, глумице Тања Бошковић и Рада Ђуричин, спортисти Дејан Бодирога и Александар Шапић, заменик начелника ВМА пуковник др Драган Динчић, директор "Комтрејда" Веселин Јевросимовић и генерални директор и главни уредник Компаније "Новости" Ратко Дмитровић.

Повезане вести