Центар за обуку копнене војске

Центар за обуку копнене војске реализује индивидуалну специјалистичку обуку војника на добровољном служењу војног рока, кадета и лица из резервног састава која нису служила војни рок са оружјем, као и усавршавања свих категорија кадра (од професионалних војника до официра, из сталног и резервног састава) за специјалности родова пешадије, артиљерије, оклопних јединица и инжињерије.

Центар за обуку копнене војске (ЦО КоВ) налази се у гарнизону Пожаревац, у касарни „Генерал Павле Јуришић Штурм“.

У саставу Центра су команда, командна чета, батаљон за обуку и логистичка чета.

Командант Центра је пуковник Душко Јовић.

Задаци ЦО КоВ


Задаци Центра за обуку КоВ јесу:

  • стручноспецијалистичка обука за војноевиденционе специјалности родова копнене војске,
  • организација и реализација курсева ради додатног оспособљавања официра, подофицира, цивилних лица и професионалних војника за родове пешадија, артиљерија, оклопне јединице и инжињерија,
  • сертификација обучености војника и професионалних војника,
  • гарнизонски послови,
  • логистичка подршка сопствених и ослоњених јединица,
  • обезбеђење објеката.

Обука у ЦО КоВ


У Центру за обуку КоВ реализује се стручноспецијалистичка обука за војноевиденционе специјалности родова и служби Копнене војске – пешадије (14 специјалности), оклопних јединица (6 специјалности), артиљерије (8 специјалности), инжињерије (18 специјалности) и извиђача (2 специјалности). Укупно се у Центру за обуку КоВ обучава 50 специјалности родова Копнене војске. 

Структура обуке


  • Војностручна обука (тактичка обука, ватрена обука, средства и опрема) и
  • Физичка обука.

Стручноспецијалистичка обука која се реализује у Центру за обуку КоВ је напредна индивидуална обука којом се стичу неопходна стручноспецијалистичка знања и вештине за војноевиденциону специјалност родова и служби КоВ, неопходних за самостално обављање формацијских дужности у оквиру рода и специјалности.

Циљ обуке је стварање самоувереног и дисциплинованог војника који је физички способан, добро мотивисан, обучен у основним вештинама и који поседује квалитете борца да преживи на бојном пољу и извршава задатке као члан посаде или тима.

Традиције ЦО КоВ


Центар за обуку копнене војске формиран је 1. децембра 2006. године преформирањем 565. наставног центра Копнене војске и наставља традиције војних јединица са територије Браничева, као и традиције некадашњих школских центара пешадије, артиљерије, оклопних и механизованих јединица и инжињерије.

Дан јединице обележава се када и дан Копнене војске – 16. новембра, у знак сећања на почетак Колубарске битке.

Контакт


Адреса: 6. личке бб, 12 000 Пожаревац
Телефон: +381 (0) 12 223-666
Телефакс: +381 (0) 12 223-666
Мејл: komandant.cokov@vs.rs

Повезане вести