Други центар за обуку

Други центар за обуку је намењен за реализацију индивидуалне основне обуке првенствено војника на служењу војног рока, али и кадета, ученика и лица из резервног састава који нису служили војни рок са оружјем. Осим тога, реализује и део усавршавања свих категорија кадра (од професионалног војника до официра, из сталног и резервног састава).

Други центар за обуку смештен је у касарни „Војвода Живојин Мишић“ у Ваљеву. У саставу Центра су команда, командна чета, батаљон за обуку и логистичка чета.

Командант Центра је пуковник Саша Стојиљковић.

Задаци Другог центра за обуку


Задаци Другог центра за обуку јесу:

  • основна обука војника на добровољном служењу војног рока
  • организовање и реализација курсева усавршавања професионалног кадра
  • сертификација обучености војника на добровољном служењу војног рока након завршених фаза основне и специјалистичке обуке.

Обуку у Другом центру


У Центру се реализује основна обука војника свих специјалности у I фази I периода – периода индивидуалне обуке, према јединственом плану и програму основне обуке војника. Због указаних потреба, у Центру се реализује и стручноспецијалистичка обука војника-стрелаца (рода пешадије) у оквиру II фазе I периода обуке.

Структура обуке

  • Војностручна обука (тактичка обука, ватрена обука, правило службе и стројева обука),
  • Физичка обука и
  • Морал.

Фаза основне обуке (I фаза I периода – периода индивидуалне обуке), траје 6 недеља, односно 30 радних дана или 180 часова.

Основна обука је јединствена за све и за циљ има стварање поузданог, физички спремног и мотивисаног војника, који поседује квалитете потребне за борбу и основне вештине да би преживео на бојном пољу и функционисао као члан тима или посаде.

Традиције Другог центра


Други центар за обуку формиран је 24. јуна 2011. године преформирањем Четвртог центра за обуку.

За дан Центра одређен је 15. октобар, у знак сећања на дан када је српска војска ослободила Ваљево, 15. октобра 1918. године.

Центар наставља и негује традиције Петог пешадијског пука „Краљ Милан“, формираног 1883. године у Ваљеву. Пети пук је био у саставу Дринске дивизије и учествовао је у свим ратовима које је Србија водила од 1883. до 1918. године.

Контакт


Адреса: Војводе Мишића бб, 14 000 Ваљево
Телефон: +381 (0) 14 296-008
Телефакс: +381 (0) 14 296-338
Мејл: 2.co@vs.rs

Повезане вести