Први центар за обуку

Први центар за обуку је намењен за реализацију индивидуалне основне обуке првенствено војника на служењу војног рока, али и кадета, ученика и лица из резервног састава који нису служили војни рок са оружјем. Осим тога, реализује и део усавршавања свих категорија кадра (од професионалног војника до официра, из сталног и резервног састава).

Налази се у гарнизону Сомбор, у касарни „Аеродром“.

У саставу Првог центра су команда, командна чета, батаљон за обуку и логистичка чета.

Командант Центра je пуковник Лазар Остојић.

Задаци Првог центра


Задаци Првог центра за обуку јесу:

  • основна обука војника на добровољном служењу војног рока,
  • организовање и реалиција курсева за усавршавање професионалног кадра,
  • сертификација обучености војника на добровољном служењу војног рока.

Обука у Првом центру


У Центру се реализује основна обука војника свих специјалности у I фази I периода – периода индивидуалне обуке, према јединственом плану и програму основне обуке војника. Због указаних потреба, у Центру се реализује и стручноспецијалистичка обука војника-стрелаца (рода пешадије) у оквиру II фазе I периода обуке.

Структура обуке


  • Војностручна обука (тактичка обука, ватрена обука, Правило службе и стројева обука),
  • Физичка обука и
  • Морал.

Фаза основне обуке (I фаза I периода – периода индивидуалне обуке), траје 6 недеља, односно 30 радних дана или 180 часова.

Основна обука је јединствена за све и за циљ има стварање поузданог, физички спремног и мотивисаног војника, који поседује квалитете потребне за борбу и основне вештине да би преживео на бојном пољу и функционисао као члан тима или посаде.

Традиције Првог центра


Први центар за обуку обележава 13. новембар као свој празник, спајајући два значајна историјска датума: 13. новембар 2006. године – Дан формирања Центра и 13. новембар 1918. године – датум када је, након пробоја Солунског фронта и победоносног похода српске војске, у Сомбор ушла претходница – одред Војске Краљевине Србије предвођен мајором Николом Илићем Бајком.

У знак поштовања према бесмртним делима  погинулих јунака у протеклим отаџбинским ратовима, 24. марта 2010. године у касарни „Аеродром“ подигнуто је и освештано спомен-обележје „Поносно сећање“.

Контакт


Адреса: Централа бб, 25 000 Сомбор
Телефон: +381 (0) 25 438-899
Телефакс: +381 (0) 25 438-899
Мејл: 1.co@vs.rs

Повезане вести