250. ракетна бригада за ПВД

250. ракетна бригада за противваздухопловна дејства је тактичка јединица намењена за ПВО важних привредно-економских објеката и рејона, административно-политичких центара и снага Војске Србије од извиђања и дејства из ваздушног простора.
 • 250. ракетна бригада за ПВД
  Командант 250. ракетне бригаде за ПВД, бригадни генерал Тиосав Јанковић
  • Командна батерија
  • Први ракетни дивизион за ПВД
  • Трећи ракетни дивизион за ПВД
  • 230. самоходни ракетни дивизион за ПВД
  • 240. самоходни ракетни дивизион за ПВД
  • 310. самоходни ракетни дивизион за ПВД
Оспособљена је за припрему, планирање и извођење дефанзивне операције ПВО и носилац је ватрене моћи у систему ПВО.

Команда бригаде је смештена у касарни „Бањица“ у Београду, а потчињене јединице у гарнизонима Београд, Ниш, Нови Сад и Крагујевац.

У саставу бригаде налазе се команда, два ракетна дивизиона ПВО наоружана ракетним системом „нева“ и три самоходна ракетна дивизиона наоружана системом „куб“.

Командант 250. ракетне бригаде за противваздухопловна дејства је бригадни генерал Тиосав Јанковић. 

Задаци 250. ракетне бригаде


Задаци 250. ракетне бригаде су:

 • контрола и заштита ваздушног простора у миру,
 • одвраћање од агресије ваздухопловним снагама и спречавање изненађења,
 • заштита мобилизације и оперативног развоја Војске Србије, становништва и материјалних добара земље,
 • противваздухопловна одбрана територије, важних привредно-економских објеката и рејона и административно-политичких центара,
 • противваздухопловна одбрана снага Војске Србије током припреме и извођења борбених дејстава,
 • противваздухопловна одбрана вероватних ваздушно-десантних просторија и
 • учешће у међународној војној сарадњи.

Наоружање 250. ракетне бригаде


Ракетни дивизиони су наоружани ракетним системом С-125М1Т „нева“, а самоходни ракетни дивизиони ракетним системом 2К12 „куб“. За непосредну ПВО дивизиони су наоружани преносним ракетним системима ПВО „стрела 2М“.

У претходном периоду је извршена модернизација ракетног система „нева М1Т“, а у току је модернизација ракетног система „куб М1“ и осматрачких радара П-12/18.

Обука


У 250. ракетној бригади за ПВД се реализује обука професионалног и резервног састава јединице и обука војника на добровољном служењу војног рока са оружјем, а бригада пружа и подршку Војној академији у школовању кадета Војне академије на смеру Артиљеријско-ракетне јединице за ПВД. Врхунац колективне обуке 250. ракетне бригаде су бојева гађања циљева у ваздушном простору, која су више пута успешно реализована на полигону „Шабла“ у Бугарској.

Традиције 250. ракетне бригаде


Одлуком државног руководства од 24. новембра 1962. године формиран је 250. ракетни пук ПВО, наоружан ракетним системом С–75 „двина“, који је био намењен за одбрану главног града.

Увођењем у употребу ракетног система „нева“ и формирањем нових дивизиона, 1980. године јединица је преформирана у ракетну бригаду.

У оквиру трансформације Војске Србије, 26. априла 2007. године у састав бригаде, поред јединица наоружаних ракетним системом „нева“, улазе јединице наоружане системом „куб“.

Најзначајнији период за 250. ракетну бригаду је 1999. година, када је учествовала у одбрани од НАТО агресије. За постигнуте резултате и допринос у одбрани земље, бригада је 2000. године одликована највећим ратним признањем – Орденом народног хероја. Бригади је 2004. године патријарх српски Павле доделио грамату, а 2015. је одликована златном Медаљом за заслуге.

Бригада чува сећања на 28 припадника ракетних јединица који су у одбрани отаџбине дали своје животе.

Дан 250. ракетне бригаде за ПВД обележава се 24. новембра у спомен на дан кад је формиран 250. ракетни пук ПВО.

Контакт


Адреса: Рашка 2, 11 000 Београд
Телефон: +381 (0) 11 3053-104
Телефакс: +381 (0) 11 3053-157
Имејл: 250rbrpvo@vs.rs

Повезане вести