Ваздухопловномедицински институт

Ваздухопловномедицински институт (ВМИ) је установа Ратног ваздухопловства и противваздухопловне одбране која се бави ваздухопловном медицином. По својим стручним могућностима, дијагностичкој опреми и смештајним капацитетима, ВМИ се убраја у најразвијеније установе тог типа у Eвропи.

У саставу ВМИ су управа, одељење за ваздухопловну физиологију, одељење за медицинско-психолошку експертизу, војнолекарска комисија за летаче и падобранце и помоћно одељење.

ВМИ је од 18. јуна 2007. године на основу одлуке Директората цивилног ваздухопловства Aero Medical Center број 001 у држави и има овлашћење за издавање уверења за обављене лекарских прегледа овлашћеног ваздухопловног особља по S-JAR-FCL-3 (Joint Aviation Requirements – Flight Crew Licencing).

Начелник Војномедицинског института је потпуковник Ненад Бачевић.

Задаци Института


Задаци Ваздухопловномедицинског института су:

  • селекција летача, физиолошка тренажа летача,
  • периодични прегледи/оцењивање војних и цивилних летача, падобранаца и контролора летења,
  • настава из области ваздухопловне медицине (теоријска и практична), научноистраживачки рад,
  • развој и периодични прегледи заштитне опреме и средстава за летаче,
  • координација и развој ваздухопловномедицинских правилника,
  • унапређење летачке безбедности, преко испитивања ваздухопловних удеса и предлагања заштитних мера,
  • ваздухопловномедицинска подршка страних армија,
  • стална медицинска спремност за трансформацију у ратну медицинску установу у случају рата.

Традиције ВМИ


Ваздухопловномедицински институт је основан 11. новембра 1945. године. У почетку је био мала специјализована болница намењена оболелим и повређеним пилотима.

Хипербаричном медицином се бави од свог настанка, а са селекцијом летача почело се 1946. године. Годину дана касније заживела су истраживања из области ваздухопловне медицине.

Тренажа пилота и тестирања на хуманој центрифуги почињу 1978. године, а тренажа и обука пилота на уређају за просторну дезоријентацију почињу 1987. године.

Од 1981. године установљена је и од стране Министарства здравља озваничена, специјализација ваздухопловне медицине у трајању од три године.

ВМИ је у нови објекат на аеродрому Батајница пресељен 1988. године. Након уништења објекта ВМИ у Батајници, 15. јула 1999. године улази у састав Завода за превентивну медицину Војномедицинске академије и мења назив у Институт за ваздухопловну медицину.

Институт се од 15. фебруара 2010. године налази у саставу Ратног ваздухопловства и ПВО и враћен му је стари назив – Ваздухопловномедицински институт.

Kонтакт


Адреса: Др Петра Марковића 4, 11 080 Земун
Телефон: +381 (0) 11 3074-148
Имејл: nacelnik.vmi@vs.rs

Повезане вести